Manolo Gómez de de l’Associació de Veïns Montcada Can Sant Joan “el aire no enten de fronteres i tots al voltant de 5 km poden estar afectats”
José Luís Conejero de de l’Associació de Veïns Montcada Can Sant Joan “el problema no és que les cimenteren tiren a l’aire despesses que acaben caiguent en els nostres cotxes i terraces, el problema es que és fiquen dins del nostre cos en els nostres pulmons i això no ho vem” per altra banda “la contaminació acústica també és un greu problema”
Teresa García explica que la GVA vol utilitzar sector industrials afins per valoritzar RSU, les cimenteres és un d’aquest sector, com ací tenim una comentera a escasos metres de n nucli urbà. Anem a rebre el fem d’altres zones del Pais Valencia que no han fet el seu treball creant les infraestructures per a tindre plantes de reciclatge com si que s’ha fet al Camp de Morvedre.
No és tracta només d’un problema d’incineració sino de gestió de residus al País valencià hem tingut un retarden la construcció d’instal·lacions, un dolent funcionament de les plantes de tractament i reciclatge i el que és més greu un rebuig en els abocadors per damunt dels limits legals 68% (limit legal 44%), tot açò en l’anterior PIRCV que no s’han dut a terme.
Amb el nou PIRCV hi han conseqüències directes com pot ser l’incompliment de la jerarquia de tractament de residus (Normativa europea i estatal), menor reciclatge, major càrrega económica perque existeix un doble rebut sense contrapartida i no desenvolupament de la recollida selectiva de materia orgànica en orige.
Des d’AGRÒ explicaven que fa tres setmanes al Consell Consultiu de Medi Ambient explicaven que l’empresa LAFARGE havia dut informes de les plantes europees d’Alemanya i Austria on en nuclis urbans és cremaven RSU però que a Europa es recicla el 45% i l’objectiu d’aquest PIRCV és arribar a un màxim de 9%. De les plantes de reciclatge eixen als abocadors el 68% de les tones que és duen i per això la Generalitat té el problema de que els abocadors colmaten i no saben que fer, d’ahi que ells propossen que “abans de cremar cal reciclar i recuperar”
En aquest sentit a la mateixa audiència pública va estar present el president del Comite d’Empresa de LAFARGE CEMENTOS- SAGUNTO el qual va insistir en que hi han altres informes. més concretament de la Universitat d’Alacant on diuen que la planta de Sant Vicent del Raspeig no contamina.
La conclusió de l’Audiència Pública va ser que cal un moviemtn ciutadà, veïnal i polític per tal de tindre controlat totes les emissions nocives contra la salud fent accions directes contra les cimenteres.
Registre Estatal de Emisions i Fonts Contaminants
http://www.prtr-es.es/informes/fichacomplejo.aspx?Id_Complejo=103