L’increment en l’arribada de plagues al·lòctones que no disposen de depredadors naturals en Europa posa en greu perill la citricultura del País Valencià

Notícia apareguda en El Periòdic. com

En un moment on la Unió Europea es troba implementant una política de producció agrícola sostenible en el marc de l’Estratègia de la Granja a la Taula, des de Compromís es posicionen en contra d’importar productes que no passen pels controls fitosanitaris que sí es realitzen a Europa. Per a la formació nacionalista, “el fet que els països que exporten a la UE continuen utilitzant molts productes fitosanitaris que, ja en l’actualitat, no estan permesos als països comunitaris provoca que les nostres produccions competisquen amb un clar desavantatge pel que fa al cost de producció.”.

Segons Pepe Gil, regidor de la formació valencianista, “el fet de demanar específicament la prohibició d’entrada de productes agrícoles tant d’Egipte com de Turquia ve motivat per les estadístiques sobre introducció de plagues al nostre territori, que parlen d’estos països com els principals llocs d’origen. En el cas de Turquia suposa el 86% del total, seguit d’Egipte amb un 10%.”.

A més, tal i com assenyala Gil, “resulta curiós que per a altres productes, com ara joguets o electrodomèstics, la UE obliga als països productors a que complisquen amb la normativa que nosaltres volem i per això porten el CE marcat, mentres que per a productes alimentaris que afecten als productors valencians la UE es comporta d’una manera més permissiva.”.

En concret, les propostes que busquen l’acord amb la resta de les formacions polítiques de la corporació municipal són:

– Que l’Ajuntament de Sagunt inste al Govern d’Espanya a exigir a la Unió Europea que es prohibisquen les importacions de productes agrícoles procedents de Turquia i Egipte mentre no s’apliquen les mateixes restriccions d’ús de fitosanitaris que s’apliquen als estats membres de la UE.

– Instar també al Govern d’Espanya a exigir a la Unió Europea que implemente un tractament en fred unificat per a totes les importacions agrícoles de tercers països, seguint el sistema més exigent requerit als països membres de la UE per a exportar a altres països.

– Donar trasllat de l’acord al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.