El partit valencianista presenta una moció per la prevenció i lluita contra la corrupció a les entitats públiques

Compromís reivindica en el ple l’Agència Valenciana Antifrau. El partit valencianista presenta una moció per la prevenció i lluita contra la corrupció a les entitats públiques. En paraules de la seua portaveu en el Ajuntament de Sagunt, Maria Josep Picó: “La corrupció representa una de les principals amenaces per a les democràcies modernes. No sols suposa un greu perjuí per a les arques públiques, sinó que afebleix el teixit institucional, destrueix la confiança de la ciutadania en les administracions, afavoreix el clientelisme i distorsiona la competència econòmica”.
En la proposta, els valencianistes trauen pit per les fites aconseguides en la lluita contra la corrupció durant el Botànic: “Amb l’arribada del Govern del Botànic a partir de 2015, es van posar en marxa polítiques decidides per revertir el saqueig del patrimoni col·lectiu, protagonitzat pels anteriors governs del PP (amb casos de corrupció com la Gürtel o Taula), i blindar les institucions: es va crear l’Agència Valenciana Antifrau, es va implementar un sistema intern d’alertes per detectar irregularitats dins de l’administració, i es va impulsar una Oficina de Recuperació d’Actius per a retornar a la ciutadania els fons desviats il·legalment.”
Segons destaquen en el text: “Este conjunt d’instruments va convertir el País Valencià en una referència internacional. L’organització Transparència Internacional va reconéixer l’Agència Valenciana Antifrau com un exemple de bones pràctiques. No obstant això, els avanços assolits s’han vist greument amenaçats i desmantellats en els últims anys. La pèrdua d’independència de l’Agència, l’eliminació del seu Codi Ètic i del Comité d’Ètica, i la desaparició de mecanismes essencials de control, evidencien una clara voluntat política de desprotegir la ciutadania davant de les males pràctiques i afavorir l’opacitat.”
Respecte la situació actual, Maria Josep Picó assenyala: “Els recents informes de l’UCO i els contractes investigats en relació amb les contractacions d’emergència després de la DANA del 29 d’octubre, posen de manifest la persistència de pràctiques irregulars vinculades als mateixos actors que ja apareixien en causes judicials anteriors. Cal recordar que la corrupció no només destrueix la confiança ciutadana: també genera una clara competència deslleial, on empreses que actuen de forma honesta es veuen excloses per no voler participar en un sistema pervers de favors i suborns. És per això que, més enllà de la condemna política, resulta urgent posar en marxa noves estructures legals i institucionals, així com reforçar les ja existents, per garantir que cap càrrec públic, cap empresa ni cap partit puga actuar amb impunitat.”
És per tot açò que, amb l’objectiu de recuperar els mecanismes d’alerta, control i transparència que garantien una administració neta i oberta, des de Compromís esperen arribar als següents acords perquè l’Ajuntament de Sagunt: “Condemne amb total contundència i sense cap pal·liatiu tota classe de corrupció, i més enèrgicament la que està vinculada a càrrecs públics, partits polítics i grans empreses; inste el Consell de la Generalitat Valenciana a recuperar i reforçar la independència de l’Agència Valenciana Antifrau, reinstaurant el Codi Ètic i el Comité d’Ètica, garantint l’elecció de la seua direcció per majories reforçades, i reinstaure l’Oficina de Recuperació d’Actius per tal de recuperar els diners desviats il·legalment en casos de corrupció.”