El col·lectiu valencianista va fer una anàlisi de la situació del valencià amb persones de distints àmbits de la ciutat

(Sagunt, 03/12/2024)- Compromís extrau conclusions per a millorar l’ús del valencià a Sagunt. El col·lectiu valencianista va realitzar una anàlisi de la situació del valencià amb persones de distints àmbits de la ciutat, en la taula redona realitzada en la seu del partit del carrer Alorc. En paraules del seu portaveu local, Lluís Alcaide: “El col·loqui celebrat al voltant de la situació del valencià a Sagunt va resultar molt profitós. El debat que va produir-se entre les persones ponents i el públic assistent va servir per a realitzar una diagnosi prou encertada sobre l’ús de la nostra llengua entre la ciutadania i les possibles accions a impulsar per a augmentar-lo.”.

Durant la celebració de la taula, els ponents van exposar el seu punt de vista des de la seua experiència personal. L’acte, conduït per l’exregidora del Gabinet de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Sagunt, Maria Josep Soriano, va comptar amb la presència d’Olga Gargallo, professora de valencià de l’institut de secundària La Vall de Segó i membre d’Una entre tants, que va compartir amb l’audiència l’amor que senten els seus alumnes pel valencià. En paraules de Gargallo: “Tot i sentir una profunda estima per la llengua, he notat una devallada en el seu ús durant els quatre anys que porte treballant en este centre educatiu. És un fet a tenir en compte, ja que la Vall de Segó és una part de la nostra comarca reconeguda com a molt valencianoparlant.”.

Per la seua banda, Quico Fernández, exalcalde de Sagunt i filòleg, posava el punt en la necessitat de fer complir la Llei d’Ensenyament i Ús del Valencià. Segons afirmava: “És molt greu veure els reiterats incompliments d’esta llei des de les distintes administracions públiques, començant pel propi Ajuntament. Potser hem arribat a un punt en que ens veiem obligats a donar un pas més enllà i superar la simple queixa, acudint a la via judicial i denunciar formalment estos incompliments.”.

Borja Pedrós, periodista que escriu en valencià a El Periódico de Aquí, va fer un repàs als distints mitjans locals: “Els mitjans de comunicació tenen un poder enorme per a legitimar una llengua i donar-li validesa pública. No obstant això, a colp d’ull és molt senzill veure com a Sagunt, majoritàriament, els distints mitjans tant de ràdio com en paper o digitals, fan un ús preferent del castellà. Són comptades les situacions on el valencià ocupa un espai, com pot ser en els articles d’opinió o en entrevistes on la persona entrevistada fa una petició de mantindre la conversa en valencià, mostrant com els periodistes tenen la capacitat de comunicar en la nostra llengua però renuncien a fer ús d’ella.”.

Per a finalitzar les exposicions, Albert Llueca, president de l’Arxiu Camp de Morvedre i membre del món festiu, va destacar “la necessitat d’estimular al teixit associatiu mitjançant subvencions i ajudes perquè facen ús del valencià en la seua activitat. La recuperació de les subvencions a comerços i associacions en el pressupost de l’any que ve és una bona notícia en este sentit, tot i que queden prou justes, ja que estem parlant només de 10 mil euros en total.”.

Fruit del debat posterior amb l’audiència, que va omplir la seu de Compromís al carrer Alorc, van poder extraure’s diverses conclusions. El portaveu local, Lluís Alcaide n’enumera algunes: “Considerem necessària una revisió del Reglament d’usos lingüístics de l’Ajuntament, per tal d’actualitzar-lo al context digital actual. Com a valencianoparlants, hem de ser més actius en xarxes, consumint preferentment contingut en la nostra llengua per tal d’aconseguir que este contingut arribe a molta més gent, sobretot als més joves. En este sentit, des de Compromís Sagunt fem nostra la idea i ens comprometem a organitzar més iniciatives destinades a este col·lectiu, ja que són molt més nombrosos els impactes digitals que reben tant en castellà com en anglés, sent necessari fer de contrapés a esta realitat. A més, anem a rellançar el voluntariat pel valencià i per al 4 de febrer, Dia Mundial de Lectura en Veu Alta impulsarem un concurs de microrelats en la nostra llengua.”.

“En definitiva, actes com este són necessaris per tal de ser conscients sobre la realitat sociolingüística de la nostra ciutat. Els valencianoparlants hem de fer ús de la nostra llengua en qualsevol situació, ja que és un gran element d’integració, com ho ha sigut al llarg de la història. Aprofite per a recordar que el pròxim 9 de desembre a les 18 hores, en el CEIP Cronista Chabret, la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià organitza una taula al voltant de la nova Llei de Llibertat Educativa, amb Jaume Fullana, membre de la Unitat d’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant, com a convidat.”, conclou Lluís Alcaide.