Article publicat en el número 321 d’EPDA

Fa unes setmanes celebràvem l’obertura del nou tram del passeig marítim per a ús de les persones; un pas importantíssim en el camí d’integrar el port a la ciutat, complint amb el conveni signat en el 2019, estant Compromís al capdavant del govern. Tot i que la durada de l’acord entre l’Autoritat Portuària de València i l’Ajuntament de Sagunt és de quatre anys i finalitzava en el 2023, sembla que l’APV avança en el compliment de les seues obligacions, igual que ha vingut fent el consistori fins ara. Tanmateix, demanem a les dos administracions que s’afanyen en fer efectiva la pròrroga del conveni.

Recordem que amb la signatura del conveni, l’Ajuntament es comprometia a més de a gestionar el futur rehabilitat pantalà, a agilitzar els tràmits de la seua competència necessaris per a la construcció dels nous accessos terrestres previstos al sud del port, que consisteixen en un accés viari i un ferroviari juntament amb una platja de vies, així com els relatius al pantalà i zona nord, a col·laborar amb l’APV en l’objectiu d’aconseguir de les Administracions competents una connexió no motoritzada entre el sud i el nord de les instal·lacions portuàries que discórrega per l’exterior de la Zona de Servici Terrestre Portuària, i a impulsar la posada en explotació de Parc Sagunt II.

Amb el llançament del concurs d’idees per a integrar la zona nord del port marítim amb la ciutat, Sagunt dona un altre pas de gegant per a aconseguir deixar de viure d’esquenes al seu port marítim, un cas únic en tot el País Valencià, i que ha durat massa temps.

Respecte del concurs i llegint els plecs, trobe una certa indefinició quan es parla de compatibilitzar els usos amb les activitats portuàries. De quines es tracten, exactament? Espere siguen tasques de manteniment de l’espai, qüestions de seguretat, i poc més. El moll nord ha de ser alliberat per a l’ús de la ciutadania de Sagunt. En quant als usos projectats per a este espai, hi ha un consens entre les administracions implicades, partits polítics, associacions i ciutadania en general. I els plecs els contemplen: activitat comercial, restauració, xicotets comerços, parcs infantils, museus, infraestructures esportives, pesca, activitats i esdeveniments culturals, d’oci i esportius, mercadets i fires, una terminal de xicotets creuers, un centre d’interpretació de la relació del port marítim-ciutat, i un ús que sempre hem considerat en Compromís indispensable, un centre de formació professional relacionat amb les activitats marítimes.

Una de les conseqüències d’haver viscut d’esquenes al port, és la desaparició de la Confraria de Pescadors Virgen del Carmen, i la fi de l’activitat en la llotja, havent d’anar-se’n els pescadors a Cullera a vendre el seu producte. Obrir el moll nord amb un centre d’FP, museus i altres usos relacionats, afavoriran que activitats professionals com la pesca tinguen més probabilitat de créixer i que molta gent trobe futur laboral en este àmbit.

Respecte de l’alliberament d’empreses veiem com en els plecs es contempla la possibilitat de fer ús cívic i comercial de les construccions existents, deixant entreveure que l’activitat que venien fent en eixe espai serà relocalitzada a un altra més adient.

Des de Compromís reconeixem els passos que s’estan donant, esperem que el concurs d’idees llançat siga molt productiu per al procés d’integració del port en la ciutat i exigim que l’APV continue en paral·lel amb la rehabilitació del pantalà que, a hores d’ara, es troba aturada.

Pepe Gil, portaveu del grup municipal Compromís per Sagunt