Article publicat a El Periódico de Aquí

A prop d’arribar al primer any de legislatura, arriba el moment de fer balanç de l’acció del govern del PSOE, amb EU de muleta, durant este període. Com venim dient des de Compromís este equip de govern suposadament progressista fa gala d’actuar amb transparència zero: sense respostes ni a les comissions informatives ni als plens i menyspreu als veïns i veïnes, i als grups de l’oposició, deixant sense resposta preguntes formulades per registre d’entrada. La callada per resposta és el seu modus operandi. Molt democràtic.

I esta situació no és una cosa que denunciem nosaltres a soles. Altres partits han acudit directament al Síndic de Greuges. I aprofite esta finestra que em cedeix EPDA per a anunciar que Compromís també ha optat per esta via. Veurem què ens responen.

A Sagunt vivim instal·lats en un caos econòmic per incapacitat a l’hora de gestionar els recursos de tots i totes: despeses acumulades per interessos de demora al no pagar a temps a proveïdors, pèrdua de fons FEDER vinculats a EDUSI per retards en execucions i errors procedimentals en projectes…Podem afirmar sense por a equivocar-nos que estem davant una gestió econòmica deplorable.

Més enllà de l’EDUSI, han malbaratat projectes que estaven en marxa i altres que es trobaven a mig fer els han deixar caure directament. Un govern sense visió ni projectes nous, que es dedica a vendre iniciatives i accions que no depenen de l’Ajuntament, però que queda bé anunciar com a futuribles… si hi hagueren diners. Ja ens hem acostumat a presenciar anuncis al ple d’inversions amb la seua suposada dotació de recursos, quan en realitat no hi ha.

Brutícia, equipaments i instal·lacions abandonades, carrers sense finançament per a actuar en ells, places que tenien pressupostos i que se’ls ha retirat la quantia econòmica per a fer-les, edificis que anaven a fer-se que no es fan, la millora de l’entrada a una ciutat com la nostra que tenia dotació econòmica i que es retira… La llista és molt més llarga i l’espai no dona per a nomenar-ne més.

Ells sabran. Ho hem demostrat al ple, contaran amb el nostre suport en allò que realment signifique serveis millors per als ciutadans, i millores en equipament municipal d’una manera equilibrada i pensant en tots els nuclis. Els disseminats també.

I deixe per al final de l’article un tema troncal per a la nostra formació, ja que pensem que sense identitat no es pot ser poble. El menyspreu d’este equip de govern a la nostra llengua és un greuge remarcable. Mai no s’havia vexat tant la nostra cultura com ara. Recorde que han eliminat les subvencions a l’ús del valencià i reduït el seu ús al mínim en l’Ajuntament, en els actes i accions que programen, i en la via pública.

En definitiva, complim el primer any d’una legislatura de la que costarà recuperar-se en el futur.

Pepe Gil, portaveu del grup municipal Compromís per Sagunt