Compromís per Sagunt critica l’arbitrarietat de la Generalitat Valenciana pel que fa a esta zona agrícola de la ciutat
Notícia apareguda a El Económico
La macrocentral de generació d’energia fotovoltaica que l’empresa PowerCo té previst instal·lar a la partida de Montíber de Sagunt per subministrar energia a la gigafactoria de bateries que pròximament l’empresa Volkswagen construirà a la ciutat segueix alçant crítiques en alguns partits i associacions veïnals de la capital morvedrina. En aquesta ocasió és el portaveu del Grup Municipal de Compromís per Sagunt, Quico Fernández, qui després de conèixer els detalls del projecte a l’acte de col·locació de la primera pedra de la gigafactoria ha expressat els seus dubtes i crítiques a aquesta macrocentral d’energia fotovoltaica.
«En una de les infografies projectades en este acte, algunes de les estructures i edificis més grans de la gigafactoria tenien instal·lacions fotovoltaiques a les cobertes i sostres. Parlem de centenars de milers de metres quadrats perquè són naus d’unes dimensions realment extraordinàries. Evidentment aquestes plaques solars ja suposen autoconsum per a la pròpia empresa i és per això que no entenem que esta condició d’autoconsum, que originalment no estava prevista en els plans inicials, s’haja d’ampliar fora del que és la mateixa gigafactoria. No entenem la necessitat de destruir Montíber per proveir d’energia la Volkswagen», manifesta el regidor nacionalista per a qui la macrocentral fotovoltaica no té cap sentit. «Si la planta instal·la plaques al sostre es resol el tema de l’autoconsum ja no hi ha necessitat d’arrasar una zona com la partida de Montíber, que està considerada de molt alt valor agroecològic», insisteix Fernández.
El també regidor d’Urbanisme aprofita l’ocasió per recordar que la posició de l’Ajuntament de Sagunt, expressada als informes dels tècnics municipals, sempre ha estat desfavorable a aquesta macrocentral d’energia solar: «Els tècnics municipals, en el dictamen, van dir clarament que aquesta instal·lació fotovoltaica a Montíber, amb les dimensions proposades, no segueix els procediments establerts per la legislació vigent, ja que la qualificació del sòl com de molt alt valor agroecològic exclou la possibilitat d’instal·lar-hi una central d’aquest tipus, i que, per tant, només respon a un criteri d’oportunitat política i, per tant, és arbitrària».
En aquest punt, el portaveu de Compromís per Sagunt critica, també, les administracions públiques, com la Generalitat Valenciana: «Jo crec que les administracions no poden actuar així, guiant-se per criteris d’oportunitat política i de manera arbitraria que només responen a interessos econòmics de caràcter privat. Interessos que tenen a veure amb l’estalvi energètic perquè una empresa multinacional s’estalvie uns quants euros per ser una mica més competitius des del punt de vista comercial. En altres paraules, parlem de sacrificar l’horta de Montíber i el futur alimentari de la nostra ciutat a canvi que una empresa puga ser més competitiva a l’hora de vendre els seus productes».
Finalment, el regidor nacionalista finalitza la seua argumentació demanant que «el govern valencià es replantege el projecte de la macrocentral fotovoltaica i que negocie amb Volkswagen en quines condicions és possible salvar Montíber. Que renuncie a la macrocentral fotovoltaica en estes dimensions i que es preocupe per la nostra ciutat com s’està preocupant pels projectes que hi ha a altres pobles i ciutats de l’interior del País Valencià i que en aquests casos sí que estan veient com la Generalitat busca salvar el territori. Per què això es pot fer a les Coves de Vinromà però no a Sagunt? És que Sagunt és menys important que altres ciutats i pobles? És que l’informe municipal no és important? O és que aquest argument que el Ministeri ignora els informes de la Generalitat quan són contraris no s’aplica a la Generalitat quan ignora els informes municipals?», es pregunta Fernández.