Opinió

El passat dia 27 de desembre es va aprovar per unanimitat al Ple de l’Ajuntament de Sagunt una declaració institucional presentada per l’Associació de Veïns d’Alamardà, Corint i Malvarrosa que instava a la Delegació de Costes a actuar ja a les platges del nord de Sagunt per pal·liar els terribles efectes que les actuacions de la pròpia delegació estan tenint a estes platges.  

            Esta problemàtica no és nova, porta ja molt de temps enquistada, però cada dia que passa el problema sembla agreujar-se i la nostra indignació, com la del veïnat, creix davant unes actuacions al nostre litoral incomprensibles, doncs cada volta que intenten arregla un problema en creen 2 de nous. Com a prova el temporal Issak que ha fet mals a les platges de Sagunt, a la part sud d’Almenara i també a part de les zones on fa uns mesos ha actuat la delegació de Costes amb espigons “perpendiculars”, que ja han demostrat la seua inutilitat. Era esta la crònica d’una “mort anunciada”.

            Les solucions que Costes dona als  problemes erren el tir perquè parteixen d’un punt de vista completament erroni. La subdirecció general de Costes no en fa una de bona, al menys per a les platges de la nostra ciutat perquè actua parcialment i sense adoptar un punt de vista que tinga en compte les dinàmiques “naturals”, sense tindré en consideració les unitats morfològiques de la costa, i així ens va.

            Si el punt de partida és erroni les solucions que s’hi donen seran equivocades. Si entenen que la platja és sols un lloc on anar a plantar el para-sol, a un problema que té a veure amb les corrents i processos d’erosió respondrem desplaçant milers de tones d’arena d’un lloc a un altre sense criteris de sostenibilitat. Solució de mira curta, doncs les corrents retiraran l’arena i haurem malbaratat temps i recursos. Mentre continuem actuant sense comprendre la complexitat de la natura i com el nostre actuar l’afecta i es relaciona amb ella, seguirem sense trobar una solució al problema de les nostres platges. Hi ha científics que parlem d’altres sistemes diferents als espigons, sistemes que poden fer disminuir l’energia dels temporals, que poden retindré arena. Cal apostar per altres solucions.

            Per acabar m’agradaria convidar els lectors a llegir les aclaridores conclusions de la comissió especial de les Corts Valencianes per a la prevenció de riscos derivats de temporals. La delegació de Costes té els medis per actuar correctament però, no sabem per què, no els vol emprar. El resultat és que canvien les sigles dels partits del govern central però la situació de les nostres platges no millora, així doncs, tal volta ha arribat ja el moment de que siguem nosaltres, els valencians i valencianes, els que gestionem les nostres costes i no els despatxos de Madrid.

Pepe Gil