Opinió

Moltes vegades em pregunte com hauria sigut el desenvolupament de Sagunt sense la participació de Compromís en els successius governs de la ciutat en els moments clau de la nostra història més recent. I no em referisc només a l’àmbit urbanístic o econòmic.

En la política local saguntina, un partit en concret s’encarrega de repetir el mantra de que la nostra organització només mira pels interessos d’un dels nuclis de població del nostre municipi. Aprofitant mocions i debats concrets per realitzar generalitzacions apresurades (secundum quid), tracta de convertir en veritat a base de repetir mil vegades una mentida com esta.

La veritat és que si hi ha un partit que defèn un model de CIUTAT equilibrada eixe és Compromís. Així, en majúscules. Tenim una concepció ambiciosa (en el millor sentit de la paraula), integral i unificadora del nostre municipi, i així ho hem demostrat quan hem governat.

Aspirem a fer de Sagunt una ciutat ben connectada, moderna, accessible i plena d’oportunitats. Paraules que ben podrien, i segur que són, a qualsevol programa polític dels partits de la localitat. Però l’important són els fets. En Compromís treballem per aconseguir fer de Sagunt una ciutat on no deixem a ningú darrere. Això lo principal, el pilar fonamental de la nostra acció política. I com s’aconsegueix açò? Recalcant i redoblant esforços en proveir d’ajuda als col·lectius vulnerables com la infantesa, els majors, els joves, i les persones sense recursos econòmics per tal de reduir al mínim les diferències d’oportunitats a l’hora d’aconseguir una vida millor. Aspirem a acabar amb les diferències entre col·lectius per tal d’arribar a conformant un sol: les persones. Ja sé que és una idea romàntica, però és el nostre leitmotiv.

Per tal d’aconseguir aquest objectiu tenim que analitzar el dia a dia de les persones que habiten en nostre municipi. L’ajuntament com a casa de totes elles ha de vetlar perquè tots els serveis que proporciona estiguen a l’abast de tothom. I ací arriba a un punt fonamental de la meua argumentació. Com en un centre de treball, les ferramentes a disposició de qui l’ocupa han d’estar localitzades d’acord a la freqüència d’ús diària i rellevància en el desenvolupament de l’activitat rutinària. Traslladat als serveis proporcionats per l’Ajuntament hem de ser molt exhaustius en l’anàlisi de cadascun d’ells i parar atenció en estos dos aspectes (freqüència d’ús i rellevància). En quant a la freqüència en l’ús de determinats serveis, l’administració ha d’acostar el més possible a la ciutadania aquests que poden emprar-se amb més assiduïtat, mentre que altres més puntuals des de la nostra organització sempre hem defès la necessitat de proporcionar transport gratuït perquè les persones puguen desplaçar-se per fer ús d’ells. Una qüestió lògica que compta de segur amb el consens de tots els partit polítics. Una altra cosa són els fets.

Sens dubte aspirem a un model de ciutat acollidora i inclusiva. Ho hem demostrat no només en la nostra acció des de l’administració, també en el suport donat a entitats socials del municipi que treballen amb este objectiu. I per què? Perquè som conscients que Sagunt ha sigut al llarg de la nostra història més recent una ciutat d’acollida. I ací, personalment, aspire a trencar el mantra de que un dels principals motius pels quals el nucli del Port de Sagunt ha d’aspirar a la segregació és perquè està conformat per gent diversa provinent de moltes regions de la península, cosa que ha impossibilitat un sentiment de pertinença a Sagunt, i desenvolupant com a conseqüència un altre diferenciat porteny. I jo em pregunte? A l’estil de la famosa pel·lícula… Quants saguntins poden dir que tenen els vuit cognoms morvedrins? Que al nucli antic no habiten, majoritàriament, persones amb orígens de fora de la nostra ciutat? Això els ha impedit adquirir un sentiment de pertinença al nostre territori? Aquest sentiment no arrela en la gent d’una manera espontània. Té que treballar-se diàriament, defenent i promocionant la nostra llengua com a ferramenta vehicular de la nostra identitat, conservant les nostres tradicions, transmetent la nostra història. En definitiva, tenint una actitud proactiva en la tasca de crear poble. I ahí puc assegurar que ens trobaran sempre en primera línia.

Per tal d’aconseguir fer de Sagunt una ciutat moderna, per a tots i totes, de la que sentir orgull de viure en ella, aspirem a un model de ciutat on s’acabe amb una visió electoralista en quant al seu desenvolupament. Si hem sigut els principals impulsors de projectes i implantació de serveis al nucli antic és simplement per una qüestió de responsabilitat amb la ciutat. Altres partits, atenent a càlculs electoralistes i a una visió quantitativa de la política, dedicarien tots els recursos al nucli amb més població, acabant així amb un futur integrador i vertebrador de ciutat. S’hauria desenvolupat el nord del Palància? Fusió? O els recursos haurien anat a parar a altres punts de la ciutat, com per exemple el Mamellot, provocant així un desenvolupament desequilibrat del municipi? Preguntes que em faig a sovint.

Els fets. Ahí està el nostre currículum i experiència de govern. Només cal parar atenció a cada àrea i sector de la nostra ciutat per reconèixer l’impacte de la nostra visió integradora i equilibrada de ciutat. A nivell industrial em sigut capaços de desbloquejar Parc Sagunt i assolir un 100% d’ocupació als nostres polígons, a més d’atraure i donar suport a inversions en les empreses de la nostra ciutat. En matèria d’educació hem aconseguit fer de Sagunt una ciutat educadora amb un projecte únic, a més de mitjançant l’Edificant, ampliar i millorar serveis i infraestructures. En cultura, hem aconseguit fer de Sagunt Capital Cultural Valenciana, i Capital Valenciana de la Romanització entre d’altres coses. En vivenda hem implantat i posat en marxa l’OMHA (Oficina Municipal d’habitatge) que està ubicada al Port, però que presta els serveis als dos nuclis principals acostant els serveis als ciutadans, esta es la nostra manera d’entendre els serveis i de prestar-los.

Podria continuar enumerant tot el treball fet per Compromís per tal d’aconseguir un model de ciutat amable, inclusiva, plena d’oportunitats, i equilibrada. No cal. Ahí estan els fets. Nosaltres estem disposats i tenim la convicció de seguir treballant en el disseny i desenvolupament d’un concepte de ciutat gran, sostenible i integradora. Ahí ens trobaran, eixe es el meu COMPROMÍS, eixe es el nostre COMPROMÍS en esta gran ciutat que va de la mar a la montanya.

Josep Gil i Alcamí
Regidor de Compromís per Sagunt