L’edil recorda que el seu grup fou l’únic en demanar-ho al 2021 rere un informe de la UPV

Notícia apareguda en El Levante

El tinent d’alcalde d’Almardà, Pepe Gil, ha celebrat que a la fi cale a nivell polític i social en Sagunt i Canet d’en Berenguer la demanda d’esculleres que impulsà per primera vegada el grup de Compromís en Sagunt al febrer de 2021 al presentar per registre d’entrada les seues al·legacions al Projecte de regeneració de les platges de Canet, Almardà, Corint i la Malvarrosa quant fou exposat a informació publica per part del Ministeri.

Rere les protestes del dissabte on els ajuntaments de Sagunt i Canet donaren suport a eixes peticions de l’associació veïnal d’Alamardà, Corint i Malva-rosa, Gil recorda que “en l’elaboració d’eixes al·legacions, Compromís contà amb l’assessorament del Laboratori de Costes de la Universitat Politècnica de València (UPV), desprès de pagar-li un informe, per entendre que era imprescindible comptar amb la validació de la comunitat científica”.

“Les nostres al·legacions demanaven que es controlara l’arena per mitjà de la col·locació d’esculleres artificials per suavitzar l’impacte de les ones sobre la línia de costes. Ara sembla que tothom s’apunta a esta tesi, quant, en seu moment, ningú va dir res ni recolzà les nostres reivindicacions. Ni tan sols el propi informe de l’Ajuntament plantejava esta qüestió, pensavem que per tal de no contradir a la Delegació de Costes, basant-se en la idea de que qualsevol trava podria afectar negativament el projecte previst per a ser executat a Sagunt”, assegura l’edil de Compromís.

Junt això, considerava que eixe projecte de regeneració valorat en 18 milions d’euros “deuria comptar ja amb la seua Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) per a ser adjudicat i encetar la seua execució prompte”.

“Ens alegra que aquells que no volien ni parlar d’este tema, ara s’apunten a les nostres tesis i que el Laboratori de Costes de la UPV ja formulà gracies al nostre encàrrec. Com ara es veu en l’informe respecte dels efectes de les actuacions a la província de Castelló, el dany és clar sobre les nostres platges. Si es desprèn que el mal és irreversible i conseqüència d’eixes actuacions, no dubtarem en anar en contra de Costes, de nou, si fa falta amb els recursos econòmics del nostre grup municipal un altra volta, per denunciar judicialment esta situació”, afegeix Pepe Gil.

Igualment, Compromís remarcava el fet de que el projecte no considera entre les possibles actuacions la proposta dels dos grans estudis encarregats per la mateixa Direcció General de Costes i de la Mar, tant el realitzat pel IH Cantabria (2011) com el del CEDEX (2015).

Per altre costat, recordava que el projecte no considerava la unitat de les actuacions als trams que recomanen en estos dos estudis al mateix temps que no tenia en consideració les obres realitzades ja en les costes del nord de les platges de Sagunt “i és que segons els últims informes i la realitat dels últims meso, han afectat en gran mesura”. “És necessari que s’actue ja a les nostres platges” concloïa Pepe Gil.