El CVC ha aprovat aquest matí aquest proposta en el Ple ordinari celebrat per primera vegada en l’Ajuntament de Sagunt

Notícia apareguda al Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament de Sagunt

El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha tornat aquest matí a Sagunt, per a celebrar una sessió del seu òrgan màxim, el ple. Durant la sessió plenària, el CVC ha aprovat proposar al govern valencià que inicie els tràmits per a sol·licitar que s’atorgue al conjunt monumental de Sagunt el Segell de Patrimoni Europeu. Degut el gran valor patrimonial de la ciutat de Sagunt i la seua història, i vista l’actual unanimitat institucional i social reunida entorn de la Declaració de la ciutat com a Capital Valenciana de la Romanització. Durant el ple també han aprovat una declaració sobre joves investigadors que portarà el nom de Sagunt.

El segell de Patrimoni Europeu és una iniciativa de la Unió Europea que té com a objectiu relacionar el patrimoni amb el desenvolupament sostenible de les regions, i difondre el coneixement de la riquesa que suposa la diversitat per a les generacions futures. S’atorga tenint en compte tres criteris: un valor europeu simbòlic, un projecte que promoga la dimensió europea, i un pla de treball definit. 

El Consell Valencià de Cultura considera que Sagunt és mereixedora del segell per la seua llarga història, des de l’antiga Arse, que va exercir un gran paper com a escala en la ruta comercial que enllaçava la costa meridional de la Gàl·lia amb la costa septentrional d’Iberia, on hi havia poblacions fundades per colons grecs. A més, consideren que la ciutat també és important pel seu passat com a punt de trobada de diverses cultures. Per tant té una importància en la història europea i un valuosíssim conjunt històric industrial que fan que Sagunt tinga mèrits suficients per a optar a aquest guardó. Espanya té quatre segells patrimonials: El cap de Finisterre, el Monestir de Yuste, l’Arxiu de la Corona d’Aragó i la Residència d’Estudiants de Madrid.

Amb la seua visita, el Consell Valencià de Cultura ha volgut reafirmar el valor cultural del conjunt dels béns patrimonials de Sagunt, tant per la seua vinculació amb la memòria de la civilització occidental com per la seua riquesa intrínseca. En arribar al consistori, el president del CVC, Santiago Grisolia, ha signat en el llibre d’or de Sagunt i ha inaugurat al costat de l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, la placa commemorativa de la visita i reunió plenària del Consell Valencià de Cultura que es col·locarà en Saló de Plens del consistori. Tot seguit, ha donat començament el Ple Ordinari la taula del qual ha estat presidida pel president, vicepresident i secretari de la institució, i l’alcalde de Sagunt, que s’ha incorporat a les 12.30 hores.

El president del CVC, Santiago Grisolía, ha explicat que el motiu pel qual es realitza el Ple a Sagunt és “per les implicacions històriques de gran rellevància que té la ciutat”. A més Grisolia, que creu que Sagunt compleix amb tots els requisits per a fer-se amb el Segell Europeu, ha informat que la declaració per a aconseguir-ho “es farà arribar immediatament al president de la Generalitat, amb el qual haurà de coordinar-se l’ajuntament per a la presentació de la corresponent sol·licitud. Deixant en mans del govern central la resta de tràmits. Amb aquesta notícia considere que hem aprofitat la visita i la sessió plenària d’avui, que no serà l’última que celebrarem en aquesta joia del nostre patrimoni històric”. El president del CVC ha volgut agrair en nom de tots els seus companys: “la invitació a celebrar la sessió plenària a Sagunt i les seues atencions amb nosaltres”.

Per la seua banda l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha agraït la presència dels membres del Consell Valencià de Cultura i ha reconegut que “li omple d’orgull saber que es reconeix la importància de la nostra ciutat i tot allò que estem intentant impulsar perquè els valors que ha aportat a la nostra ciutat aquesta història de 2.600 anys han de ser reconeguts i possat en valor. El significat simbòlic d’aquesta iniciativa és extraordinari i estem molt contents”. A més, l’alcalde ha volgut agrair públicament la implicació del secretari executiu del CVC, Jesús Huguet “per ajudar-nos a posar en valor el nostre patrimoni i per la seua implicació personal amb la posada en valor del nostre llegat cultural”.

L’alcalde ha conclòs que “la declaració de Sagunt com a Capital Valenciana de la Romanització per les Corts Valencianes no ha fet més que incrementar el prestigi de la ciutat dins del nostre àmbit cultural. Però som realistes i molt conscients que el camí que ens ha de portar a presentar la candidatura per a Patrimoni de la Humanitat serà llarg. Llarg i ple de dificultats. Però amb treball, constància, entusiasme i el suport d’institucions tan importants com el CVC no hi haurà dificultat que no puga superar-se”. L’alcalde ha detallat als membres del CVC la riquesa de tots els monuments tant històrics com de patrimoni industrial. Així com ha destacat la importància de la Saguntina Domus Baebia, els Ludi Saguntini, i el Festival de Teatre Grecollatí, com el principal referent mundial de difusió i labor pedagògica del món clàssic. 

Durant la sessió plenària el CVC ha tornat a recolzar la proposta de Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. A més han aprovat un informe sobre joves investigadors que portarà el nom d’Informe de Sagunt per haver sigut aprovat avui en la ciutat. A l’acte celebrat en l’Ajuntament de Sagunt han assistit regidors de la corporació, veïns i membres d’associacions del patrimoni de la ciutat En finalitzar el ple, els assistents han visitat la Via del Pòrtic.