El ple debatrà esta moció en suport de la proposició no de llei presentada al Congrés dels Diputats

Notícia apareguda en El Económico

El Grup Municipal Compromís per Sagunt presentarà, al ple de juliol, que se celebrarà aquest dijous, a les 8 hores, una moció per la defensa i posada en valor de la cultura clàssica. L’objectiu principal d’esta és donar suport a la proposició no de llei presentada al Congrés dels Diputats. En paraules del regidor del grup, José Manuel Tarazona: «Sagunt ha estat i és l’epicentre de la presència i la pervivència del món clàssic i un referent de la didàctica de la Cultura Clàssica pel suport a les activitats educatives i socioculturals que al voltant d’aquesta matèria es realitzen a la ciutat».

I és que en la moció l´edil d´Educació de l´Ajuntament de Sagunt incideix en la rellevància que ha adquirit Sagunt al voltant de la Cultura Clàssica, convertint-se en tot un referent per a altres ciutats tant de l´Estat espanyol com d´Europa: «Així, tenim la Saguntina Domus Baebia, de fet, és la primera i única aula didàctica de cultura clàssica d’Europa on han après mitjançant els tallers de cultura clàssica milers d’alumnes i professorat de l’Estat espanyol i altres països, com França, Itàlia, Portugal, Bèlgica. També comptem amb el projecte Ludi Saguntini, per on passen al voltant de 17.000 alumnes entre les representacions del Festival de Teatre Grecolatino i els tallers didàctics i spatia. S’ha creat el Museu de l’escena Grecolatina, celebracions com el del Certamen Nacional de Teatre Clàssic escolar, activitats formatives amb l’Acadèmia Saguntina per alumnat i professorat nacional i internacional, però també d’altres i, a més, alumnat i professorat d’altres països, com ara França, Itàlia, Portugal, Bèlgica. També els diversos cursos i jornades per a professorat organitzats pel Cefire de Sagunt i altres entitats acadèmiques o universitàries que tenen l’única assessoria de Cultura Clàssica de la Comunitat».

Tal com fa saber Tarazona, totes aquestes iniciatives que es realitzen a Sagunt «són motiu de sobres per adherir-se a la posada en valor que s’està duent a terme a nivell de tot l’Estat» sol·licitant «recolzar el procés d’internacionalització recollit a la unànime votació de la proposició no de llei aprovada el 27 de febrer de 2019 al Congrés dels Diputats relatiu a la declaració del llatí i del grec perquè siguen declarats patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO i com a manifestació representativa de patrimoni cultural Immaterial , procés al qual estan en vies de sumar-se el Parlament de Grècia i altres països, com Xipre, Portugal, França, Equador i Mèxic».

Així, doncs, el Grup Compromís per Sagunt proposa diverses línies d’actuació per fer una defensa i posada en valor d’un bé immaterial com la cultura clàssica. Entre els acords que proposen, el primer i principal és l’adhesió a la PNL presentada al Congrés dels Diputats i aprovada per la comissió de cultura i esports, el 27 de febrer de 2019, relativa a la declaració del llatí i del grec com patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO i com a manifestació representativa de patrimoni cultural immaterial.

En aquesta PNL s’insta el govern espanyol a: que secunde i defense a les instàncies internacionals oportunes, la inscripció de la candidatura de la declaració del llatí i del grec a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO; promoga la declaració del llatí i del grec com a manifestació representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, conforme al procediment previst a la llei 10/2015 de 26 de maig per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial; trasllade a la resta de països on són presents les llengües romances, en particular, Europa, Amèrica i Àfrica, esta proposta i demanar-ne el suport; i que es comprometa en la defensa, no només dels estudis de la Cultura i llengües clàssiques, llatí i grec, sinó també polítiques culturals, científiques i divulgatives associades, així com promoure’n la divulgació en els mitjans de comunicació. Fer extensiu esta salvaguarda del llegat clàssic a la Generalitat Valenciana, Diputacions i institucions de la Comunitat Europea.

Per acabar, des de la formació nacionalista pretenen comunicar els futurs acords a la comissió de cultura i esports del Congrés dels Diputats, al Govern de l’Estat Espanyol, al Consell de Patrimoni Històric i al seu grup de treball de Patrimoni Mundial, i a la Generalitat Valenciana . A més d’això, el regidor d’Educació posa l’accent en fer arribar els acords a la Societat d’Estudis Llatins, a la Societat Espanyola d’Estudis Clàssics Castelló-València ia l’associació Ludere et Discere.