L’import de l’actuació puja a la quantitat de 591.725,39 euros cofinançats al 50% pels fons FEDER
Notícia apareguda a El Económico
La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Sagunt ha aprovat la inclusió d’una nova inversió de prop de 600.000 euros a l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat de la ciutat, l’EDUSI Join Sagunt, cofinançada al 50% pel Fons FEDER de la Unió Europea.
«Atesa la necessitat d’augmentar el nombre i la qualitat dels espais públics oberts utilitzats per la ciutadania com a espais de realització d’activitats culturals, i a causa de l’important patrimoni cultural que té Sagunt, l’Ajuntament de Sagunt veu necessari contribuir a la seua posada en valor creant espais de trobada i divulgació», expliquen des del consistori.
Per això, es pretén la construcció d’un espai didàctic dedicat a la difusió entre la ciutadania i els turistes del coneixement sobre la cultura clàssica anomenat Civitas Amabilis. «Aquest nou recurs fomentarà tant la trobada ciutadana com les activitats culturals, aprofitant espais degradats i posant en valor els actius urbans de la ciutat», destaquen.
Esta nova iniciativa té com a objectiu la creació d’un espai per a la divulgació cultural anomenat “Saguntina Civitas Amabilis” enfocat principalment a l’exposició de les restes arqueològiques ubicades a l’antiga Jueria, concretament al solar del carrer Sang Vella 6, a més d’altres elements referents de la vida al món clàssic. Aquest espai es proposa com a complement de l’aula didàctica de cultura clàssica Domus Baebia adreçada principalment a estudiants i ampliar així l’oferta de serveis culturals i turístics del municipi.
Aquestes restes arqueològiques estan localitzades en un solar de 67 metres quadrats corresponent a un habitatge de la jueria que se situa sobre restes romanes anteriors i més profundes. Com que es troben en un barri desafavorit de la ciutat, es pretén incrementar així l’aprofitament d’aquest atractiu cultural i equiparar dotacionalment la zona amb la resta del municipi.
Entre alguns dels treballs a realitzar destaquen la rehabilitació de les mitgeres per solucionar els problemes de seguretat per possibles despreniments i obtenir una visió òptima de les restes arqueològiques; implantació d’un pati obert a la zona de connexió entre l’edifici Domus Baebia i Sang Vella perquè les ruïnes estiguen a l’aire lliure; generació d’un recorregut que permeta l’observació de les restes a través de la creació d’una passarel·la i la construcció de nova planta de la “Saguntina Civitas Amabilis“, com a espai expositiu i museïtzat, independent de l’aula Domus Baebia, però complementari quant a condicions d’accessibilitat i amb el què compartirà determinats serveis i prestacions (sala d’audiovisuals, lavabos, ascensor i sales d’exposicions).
L’import de l’actuació ascendeix a la quantitat de 591.725,39 euros, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) cofinança el 50% en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat Join Sagunt del Programa Operatiu Pluriregional d’Espanya FEDER 2014-2020.
El regidor de Patrimoni Cultural i Industrial, Guillermo Sampedro, ha manifestat sobre la intervenció, que «es tracta d’una obra fonamental, sobretot per complementar el projecte de la Domus Baebia, que com tots sabem és una de les iniciatives educatives per conèixer el món clàssic que té més èxit a nivell nacional, i permetrà ampliar en aquesta primera fase l’espai de l’aula didàctica, però alhora posar en valor i museïtzar unes restes de l’antiga jueria de Sagunt».
Així mateix, també ha explicat que «és un projecte que aborda i millora tant l’oferta cultural com educativa i turística de la ciutat, i que per tant és urgent començar com més aviat millor amb aquesta inversió i amb aquesta obra, i sobretot per ampliar-ne un dels projectes estrella a nivell educatiu de la ciutat».
La regidora delegada de l’EDUSI i de Turisme, Natalia Antonino, ha destacat que «una vegada més gràcies a l’ajuda del Fons FEDER de la Unió Europea posarem en marxa una inversió que ens permetrà comptar amb un recurs cultural i turístic diferenciador que aportarà coneixements molt atractius sobre la nostra història i els seus orígens».