Opinió
El passat mes de març coneixíem una bona notícia per a la ciutat. La multinacional Volkswagen “revolucionarà” la industria de Sagunt amb la instal·lació de la seua fàbrica de bateries, amb una inversió importantíssima i una creació d’ocupació directa de més de 3000 treballadors. Molt s’ha parlat de l’impacte social i mediambiental que tindrà l’arribada d’aquesta empresa a Parc Sagunt. En tot cas, serà responsabilitat tant de Volkswagen, com de Conselleria i de l’Ajuntament preveure totes les necessitats que puga suposar un canvi tan gran i mitigar els impactes que se’n deriven, que no seran pocs.
Però no sols de Volkswagen viu l’home, ni tampoc ha de fer-ho la nostra ciutat. En diverses ocasions ja he fet patent la necessitat de què un altre tipus d’economia i un altre tipus d’indústria ga present a la nostra localitat. Una economia que si revoluciona vertaderament la vida de la gent més senzilla, que cohesiona el territori, i que posa per davant a les persones, la fi social i no el pur benefici econòmic: l’Economia Social (ES).
Fa tot just un any que el Ple de l’Ajuntament aprovava una moció per afavorir la implantació de polítiques promotores de l’Economia Social. Entre altres, es comprometia a reforçar la presència i projecció de les entitats d’ES a la ciutat, buscar facilitats perquè les empreses socials participaren en la prestació de serveis públics municipals, elaborar un pla de foment de cooperatives del municipi a través del diàleg permanent amb les organitzacions representatives de l’ES a la ciutat, i estudiar la possibilitat de fer un conveni de col·laboració amb una alguna entitat promotora de l’ES al País Valencià. Com moltes de les mocions que es presenten a l’Ajuntament de Sagunt, la majoria d’aquests acords han caigut en sac foradat i no s’han materialitzat. Concretament, el departament de Promoció Econòmica no ha sabut agafar el guant i treballar en una línia tan important com aquesta. No diré que no s’haja fet res, ja que ha hagut formació en matèria d’emprenedoria social, però en tot cas resulta molt insuficient.
Molt distint és l’impuls que se li ha donat a aquesta realitat socioeconòmica per part de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. Amb el I i II Pla Fent Cooperatives (2018-2019) i (2021-2022), la Comunitat Valenciana s’ha convertit en un dels majors referents mundials en polítiques públiques de foment de l’Economia Social. Per això és incomprensible que l’Ajuntament de Sagunt no aprofite el treball ben fet i treballen ambdues administracions de la mà. Perquè la indústria de la ciutat no sols son els macro projectes (que també), sinó estar al costat de la gent dels comerços, de donar facilitats a les persones per emprendre, de creure que una ciutat més amable sols s’aconsegueix si es potencien valors com la cooperació i reforçant el nostre teixit industrial més vulnerable. El cooperativisme industrial és referència de democràcia empresarial, benestar i sostenibilitat; empodera el treball i la persona com l’eix central de l’activitat productiva. Són empreses que no es deslocalitzen i ajuden a les grans multinacionals a arrelar en els territoris. Un referent industrial com Sagunt, hauria de ser referent també en aquesta matèria.
Ja ho ha dit la Comissió Europea en el seu darrer Pla d’Acció per a l’Economia Social publicat al desembre de l’any passat: els models de negoci de l’ES afavoreixen la sostenibilitat, la resiliència i la inclusió; promouen sectors específics en cada una de les regions, i les administracions locals han de jugar un paper molt important en ser ambaixadores i el nexe de connexió entre les polítiques europees explicant a la ciutadania per quines mesures directes en pot ser beneficiària. Per a aconseguir aquest objectiu fa falta coneixement sobre esta realitat entre el funcionariat de les Administracions Públiques. Però encara falta més voluntat política i a vegades en alguns ajuntaments (no diré noms) sembla que si les polítiques no comporten darrere fotos o visites de grans personalitats no són mereixedores de ser implantades.
Suport a la gran indústria? Per descomptat. Però sense oblidar-nos què el món (i també la nostra ciutat) funciona per moltes altres entitats.
Belén Català Estada
Joves PV Compromís Camp de Morvedre-Alt Palància