El grup municipal demanarà, en el ple de maig, que l’Ajuntament de Sagunt done suport i d’aderisca a la reclamació que la FSMCV ha realitzat al Ministeri de Cultura sobre l’origen de les Bandes Valencianes, sent totes elles una senya d’identitat del Poble Valencià. D’este mode, es pretén instar al Ministeri de Cultura a que realitze una rectificació aclaridora sobre l’origen de les Bandes de Música Valencianes recollida en el Reial decret 229/2021, de 30 de març, pel qual es declaren Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, corregint l’actual redacció de la norma sobre l’origen de les mateixes.
“Des de Compromís volem donar tot el nostre suport a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, perquè tenint en compte l’origen de les bandes cal destacar que són un espai de sociabilitat de primer ordre i, sobretot un espai educatiu i cultural. Les bandes van unides a la celebració. Al nostre territori no s’entén un esdeveniment festiu sense música. I, precisament, a la nostra ciutat comptem amb dues societats musicals: la Unión Musical Porteña, de més recent creació i la ja centenària Lira Saguntina; sense oblidar, això sí, les bandes de cornetes i tambors tant del nucli de Sagunt com del Port. Al 1920 ja hi havia datades 5 bandes en la nostra ciutat. Per tant, no podem no donar este recolzament tan just i necessari perquè es modifique el text en qüestió”, ha assegurat la regidora de Cultura, i membre del grup Compromís, Asun Moll.
Origen valencià
La polèmica naix arran de l’anunci del BOE de 6 de maig de 2021, en el qual es declaren les bandes de música valencianes Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, i degut a una frase del BOE en què el Ministeri de Cultura i Esports afirma que: “L’origen de les bandes de música valencianes es deu a un moviment mimètic al de les agrupacions corals catalanes (Clavé), moviment que va entrar a València via Reial Societat d’Amics del País.”
La frase en qüestió és confusa perquè pressuposa que l’origen de les bandes de música valencianes estaria influenciat per les agrupacions corals catalanes encapçalades per Anselmo Clavé. En aquest sentit, es vol incidir en diferents aspectes que qüestionarien tal afirmació i que venen confirmats per les diferents recerques (articles, tesis doctorals, llibres, etc.) que sobre el fenomen de les bandes de música valencianes s’han realitzat tant per especialistes de la Comunitat Valenciana com de fora d’ella.
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ja ha fet una reclamació formal al Ministeri de Cultura per a que esta referencia siga corregida en el Decret 229/2021, de 30 de març. Asun Moll ha volgut, per concloure “recordar la gran llavor que realitzaren les bandes valencianes y les seues societats musicals”.
Compromís per Sagunt