El Castell de Sagunt és el Bé d’Interès Cultural de major extensió i importància del nostre municipi. L’estat de conservació del mateix és de tots i totes conegut, trobant-se lluny del que es pressuposa a un lloc d’esta importància. El conflicte de titularitat s’aprofita com a pretext per tal de no invertir, al igual que la important suma de diners que caldria per tal de fer front a una recuperació global del monument.
No obstant, no per repetir més un argument de conveniència, més veritat és, i per això des del nostre grup municipal presentem esta moció. Tal i com podran sentir no és una moció ambiciosa, és més bé una moció humil, però de tan humil que és potser se’ns faça estrany que haja hagut de presentar-se.
Demanem que es retiren aquells elements auxiliars a les obres d’excavació i d’intervenció en la plaça d’armes o plaça del Castell on trobem les restes del fòrum imperial romà, després de 24 anys de passivitat o inacció del titular i òrgan tutor.
Justifiquem la petició en la manca de trellat que suposa mantenir una caseta d’obra d’una construcció o excavació arqueològica que ni s’està duent a terme, ni tampoc s’espera que es realitze. En cas de ser necessari el trasllat de les peces que es conserven dins el volum, demanem que es reubiquen dins la resta d’espais d’emmagatzematge existents al monument (plaça de la Moneda, Antic Museu Militar), instant amb la present moció als membres que formem l’equip de govern a condicionar un espai d’emmagatzematge i conservació de les mateixes, en cas que no fora possible la reubicació dins el monument.
Del mateix mode demanem la retirada de les tanques d’acer galvanitzat trenades (conegudes en l’argot de la construcció com tanques de simple torsió) d’aquells espais on no existeix risc de caiguda. Lluny d’ordenar i adequar l’espai monumental, empitjoren la percepció del mateix i col·laboren a dotar aquest espai de valors d’abandó i manca de cura.
Per acabar, es demana la retirada de les passarel·les d’accés a la caseta d’obres, ja que es troben obertes a públic i no existeix control de la seua capacitat resistent, amb el risc de seguretat d’ús que açò comporta.
Igualment, aprofitant la present, es recorda l’escassa entitat de recursos econòmics destinats a aquest monument i es proposa al Govern en funcions, o Nou Govern estatal la dotació dins els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), d’una inversió sostinguda d’almenys 1 milió d’euros anuals, en un pla quadriennal. Els conceptes als que es degueren destinar estos recursos al menys deurien englobar els projectes i obres per tal de poder dur a terme una adequació d’accessos, recorreguts, senyalètica i mesures correctores dels perills de caiguda i zones de risc, existents al monument.
Per tot això, es proposa l’adopció de les següents PROPOSTES D’ACORDS:
1.- Instar a la Conselleria d’ Educació, Investigació, Cultura i Esport a retirar la caseta d’obres, la passarel·la d’accés a la mateixa i les tanques de simple torsió que no actuen com a defensa front a caigudes.
2.- Instar, igualment, a la Conselleria de Cultura i al Ministeri de Cultura a que assumisca una actitud proactiva per tal de millorar l’estat de conservació d’una de les majors fortaleses del seu territori mediterrani, amb valors històrics excepcionals dins el territori europeu com l’esclat de la Guerra Púnica o la batalla de Sagunt en la Guerra del Francès.
3.- Demanar una línia pressupostària anual d’un milió d’euros, dins els Pressupostos Generals de l’Estat, per un període de quatre anys, amb l’objectiu de dur a terme projectes i millores (accessos, recorreguts, senyalètica, mesures correctores de perill de caiguda) dins el recinte del Castell de Sagunt.
4.- Traslladar estos acords a tots els actors implicats en la Gestió del Monument i proposar un conveni de col·laboració per tal de dinamitzar la recuperació i utilització d’aquest espai, de mode segur i adequat als valors patrimonials que posseeix.