Els informes del Instituto Carlos III de Madrid assenyalen les factories com la de Sagunt, a escassos metres de la trama urbana, com una de les de major impacte negatiu sobre la salut de les persones en base a la incidència de derterminades malalties en els estudis epidemiològics.
Les informacions aparegudes al diari Levante respecte a la molt negativa repercussió en la salut de les persones de les activitats de les cimenteres com Lafarge, donen la raó a les denúncies que de de fa molts anys està realitzant Compromís. De fet les conclusions del Instituto de Salud Carlos III de Madrid assenyala que viure en les proximitats d’una cimentera com la de Sagunt multiplica els riscos de determinats càncers. I de fet la nostra àrea és una de les que més desviacions presenta respecte del que seria normal.
A més en el cas de la nostra ciutat no sols es tracta de la producció de ciment, sinó que a més Lafarge s’ha convertit en una incineradora de residus, i sembla que pretén augmentar la seua activitat amb els residus urbans. I per si fóra poc pretén fer-ho a costa de la destrucció dels nostres boscos més pròxims i valuosos.
Els ciutadans han de saber que gran part dels recursos que explota Lafarge són municipals i que el preu que paga és ridícul. I que a més els seus camions circulen massivament per les nostres vies urbanes, fins i tot per aquelles que no permeten més de sis tones, la qual cosa suposa un manteniment que també paguem tots els veïns.
I clar, per intentar donar una imatge i guanyar-se la simpatia de la ciutadania, dediquen uns quants milers d’euros, una autèntica misèria comparada amb els seus beneficis, a subvencionar activitats festives, esportives i educatives, fins i tot ambientals en el colmo de la hipocresia.
Quico Fernández: ” Quan des de Compromís ens posicionem clarament en contra de l’ampliació de la pedrera i de la incineració de residus, ho fem des de la rigorositat. I no sols perquè ara este important Institut publique les seus conclusions negatives respecte de les repercussions de les cimenteres en la salut de les persones, sinó perquè ja hi havia abans estudis epidemiològics. Sabem que lluitem contra un gegant, una gran multinacional francesa que compta amb la connivència d’uns quants partits polítics, especialment el PP, el PSOE i SP, ì que intenta trobar la complicitat de la societat civil a canvi de subvencions miserables. Això és la casta per si algú encara no s’ha enterat, la confluència d’interessos econòmics i polítics que situen els seus beneficis per damunt de l’interés públic, fins i tot quan es tracta de la salut. No hi ha res més indecent en esta ciutat.”