Garcia: “La terminal de granels sòlids ha sigut una estafa per al Port de Sagunt. Amb una inversió de 31 milió d’euros l’APV ha preferit tindre un descampat que traslladar els granels sòlids allí on caldria traslladar-los”.

Compromís va presentar el 7 de gener una denúncia en Fiscalia per “presumptes irregularitats” relatives a l’accés alternatiu al port de València amb motiu del Gran Premi de Fórmula 1, a despeses de la Fundació Valenciaport de personal i lloguer i a l’extinció de la concessió de la terminal de graneles de Sagunt a una empresa participada al 50 per cent per Cyes i Tarragona Port Services. Així ho ha indicat en roda de premsa el diputat nacional de la coalició, Joan Baldoví, … i la regidora de Sagunt Teresa García.

tere-baldo

Per a Teresa García “entenem que si l’alcalde de Sagunt (llavors Alfredo Castelló) ha votat favorablement a perdre una inversió de més de 110 milions d’euros, haurà de donar explicacions”, des de la formació econacionalista aseguren que “la gestió de l’APV al Port de Sagunt és nefasta. Aprofita un informe del Consell Nacional d’Energia desfasat, que en qüestió de mesos es corregeix a la baixa (de la mateixa manera que per a extingir l’expropiació si actualitzen el que afavoreix a la concessionària) per justificar la paralització del desenvolupament del moll de granels sòlids i ho deixa sense aprofitar, de tal manera que ha afavorit els interesos de les operadores i concessionàries “amigues” en volta dels interessos de tots. No hi haurà cap ampliació de la regasificadora, no han seguit les directrius d’una estratègia de creixement que ha costat 2 milions d’euros i que situava en eixe moll la terminal de granels sòlids. I hem de veure cada dia com segueixen descarregant carbó vora la ciutat amb el risc de contaminació ambiental que això suposa”.

Per a la regidora de Sagunt, “entenem que aquesta informació ha de tindre-la en coneixement el ministeri fiscal, per què no només han despilfarrat, si no que han utilitzant recursos públics per beneficiar operadors privats que estan siguent investigats per la pròpia fiscalia (com cyes), i s’ha de veure si això no constitueix un delicte”.

A més, assegura que va haver-hi “sobrecostes del 20 per cent en les obres” i el compromís d’amortització del 50 per cent per part de Valmor només es va complir en 2008 i 2009, en 2010 i 2011 va ser assumit per la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat i en 2012 novament per Valmor, propietat ja de la Generalitat. Sobre aquest tema, manté que a la APV “li falta un milió d’euros per recuperar” de l’invertit i ho atribueix al fet que “algú no ha complit les seues obligacions”. Compromís porta a Fiscalia irregularitats en accés al port per F1, despeses de Valenciaport i una concessió a Sagunt

Respecte a la Fundació Valenciaport, Baldoví ha titllat de “absolutament escandalós” que el cost per empleat de la trentena de treballadors del Grup 1 va passar de 32.000 euros en 2005 a 53.000 en 2013, la qual cosa suposa un augment del 75 per cent “en plena crisi”.