S’ha celebrat una Assemblea Oberta anomenada L’AGRICULTURA VALENCIANA EN PERILL al que han assistit vora de mig centenar de llaurador al Consell Agrari de Sagunt.
Quico Fernández ha explicat que “la política agraria depen de cinc administracions, i les decisions més importants no correspon a l’administració local, sino que és Europa qui marca el preu, les ajudes i les regulacions sobre el camp”. En este sentit, de l’estat espanyol depen les tarifes electriques que fan més cares l’extracció d’aigua que no pot ser assumit pel camp valencià per això des de Compromís s’han realitzat diferents accions ” realitzem una moció contra el vet rus dels productes valencians del camp. Demanem mantindre la despesa del Consell Agrari. Demanarem en una PNL el reajust de les tarifes elèctriques a les explotacions agrícoles. Demanem la rebaixa del IBI de rústica equiparant-ho a l’IBI d’urbana. Fem una PNL a les Corts Generals per a instar al Govern a revisar i corregir a través del mecanisme que considere el tipus de gravamen de l’impost sobre béns immobles de tipus rústic de la llei d’hisendes locals, de manera que es distingisquen els diferents tipus de béns que se situen en terreny rústic: explotació o residencial en terreny rústic” però sempre ens trobem en la negativa diaria d’altres partits ” PSOE i PP voten en contra de la baixada del IBI rústic al Ple Municipal. Aposten per la baixada d’un 50% en el pressupost del Consell Agrari quan els ingressos de l’entitat han pujat un 50%.” conclou Fernandez.
Compromís ha presentat propostes a la Generalitat i s’han presentat esmenes per tal que és dote de pressupost la finalització de la pressa d’Algar o l’acequia, que son inversions necessàries per fer una agricultura competitiva. Necessitem unes infraestructures del segle xxi, el corredor mediterràni per exemple.
Des de Compromís es considera que “el PP està completament deslegitimat per parlar de suport a la nostra agricultura” ja que la reducció dels pressupost de la Conselleria d’Agricultura ha sigut del 50%, una reducció d’I+D i zero en els pressupostos de la Diputació.
El portaveu nacionalista Quico Fernández deixa clar la política agricola de Compromís i comenta que “rebaixar el pressupost del Consell Agrari i augmentar l’IBI no sembla la manera més adequada d’ajudar un sector tan afectat per la crisi com el camp valencià. El PP s’oblida de les taronges quan negocia la PAC a Europa o quan tracta el veto rus, és incapaç de negociar les tarifes elèctriques per als pous i ni tan sols suavitza la política fiscal, per no parlar dels retalls a la investigació i el sector agroalimentari és fonamental i ha de ser potent. Necessitem respostes als problemes ja que el camp valencià està molt castigat i el PP encara el castiga més”.
Crisi política
El diputat Josep Maria Pañella ha parlat que “actualment no hi ha una crisi agricola, estem en un dels millors monents en quant a producció, hi ha una crisi política en concepte d’agricultura”. Des de Compromís defensem una política al servei de les persones i no dels mercats.
El mercat agricola s’ha trencat i els acords a tercers, com Marroc, ens afecten directament als valencians i al seu camp. I després del vet rus el passat estiu, gràcies a la pressió de Compromís a Europa s’ha aconseguit que les taronges i mandarines entren en les ajudes. Per altre sentit Compromís creu que tots tenim que jugar amb les mateixes regles, per exemple hi ha que complir els drets humans i laborals.
Pañella destaca que tant el Conseller i el Ministre no han estat a l’altura i no han pressionat per millorar la situació del camp valencià i estan al servei dels grans latifundistes. I des de Compromís defensem una llei que controle els mercats i que no és puga vendre als comerços per baix de preu. Compromís també va propossar una mesa paritaria partits politics / organitzacions agràries dins de la Comissió d’Agricultura “però el PP la creat Govern / llauradors” i sobretot a Europa ha de tindre en conter i prioritzar el producte europeu i no de tercers”.
Com a conclusió cal des de la Generalitat fomentar el producte de proximitat, fer mesures per a potenciar la readaptació del camp i la possible reocupació de nous treballadors i treballadores del camp, però “per a açò calen diners i el pressupostos de la Conselleria d’Agricultura ha caigut del 6% al 1% en valors absoluts dins del pressupostos generals”