El 24 de gener Compromís realitzarà una xarrada-debat sobre transport públic a Sagunt al Centre Cívic a les 19:00h. Ens interessa tractar aquest tema i polsar l’opinió de la ciutadania donades les nombroses queixes que existeixen al respecte i també per tal de poder treballar en alternatives que ens puguen acostar a un model de mobilitat per a la ciutat més sostenible, ambiental i econòmicament.
Aquell que vullga acudir en transport públic des de Sagunt, haurà de pagar un bitllet senzill d’autobús urbà d’1,55 euros i esperar de l’ordre de 20-30 minuts. Tenint en compte que amb transport privat el temps de recorregut entre nuclis és de 15-20 minuts i el preu del bitllet, pot ser siga més rendible agafar el cotxe. Igualment si un veí del Port de Sagunt ha d’agafar l’autobús per anar a l’estació de RENFE. De traslladar-se en un sistema públic de bicicletes, ni pensar-ne i dels cotxes elèctrics, s’ha de fer una tramitació tan complicada i tan poc accessible, que només serveixen com a zones reservades d’aparcament.
Això en quan als desplaçaments dintre de la ciutat. Si s’ha d’agafar l’autobús o en tren per desplaçar-se a València, l’odissea no és menor. En tren, el preu del bitllet senzill d’anada puja a 3,6 €, i encara que el temps de trasllat siga l’òptim, si després s’ha de combinar amb el transport urbà de València, segons on anem, convé igualment agafar el cotxe. Al menys a València si existeix una xarxa de carril bici més desenvolupada i un servei com “valenbici” que permet l’ús de la bicicleta. Si agafem l’autobús aquest caos es fa una miqueta més gran. Autobusos massificats, servei insuficient tècnicament (estat de conservació i higiene del cotxes) a un preu de 2,5 i 3,5 euros inexplicablement per a diferents parts de la Ciutat. Preus per cert poc competitius amb el tren, amb el temps de recorregut que ofereixen i amb la intermodalitat amb la bicicleta que està garantida per llei, qui va a carregar la bici en l’autobús, si l’autobús està completament massificat? Existeixen vehicles condicionats per al trasllat amb les mateixes? I que ocorre amb l’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda?
Amb aquesta realitat el transport públic mai és una alternativa al transport privat i sempre s’utilitza en cas que no hi haja altre remei, mai com a preferència. I hem de tindre clar que el transport públic mai ha de ser subsidiari, si no alternatiu. Dissenyar un sistema de transport públic que siga alternativa al cotxe, és bàsic per a tindre un sistema de transport rendible ambiental i econòmicament, no residual, com ho és en l’actualitat, on l’administració púbica absorbeix gran part del cost i no ho fa la demanda dels usuaris del servei. Una ciutat lineal com Sagunt, situada en el segon cinturó de conurbació d’una capital com València, ha de tindre un sistema de transport públic més eficient i des de Compromís estem convençuts que es pot fer. Per això contarem amb nosaltres amb un expert com el Professor i Enginyer de Camins Joan Olmos per tal que ens indique les estratègies a desenvolupar.
Vos esperem a totes i tots.
Teresa Garcia Muñoz
Regidora per Compromís a
l’Ajuntament de Sagunt.