Els Ajuntaments tampoc es lliuren del retall. Tot allò que fa olor de servei públic on es garantesca la redistribució dels recursos, la universalitat i la igualtat d’oportunitats és carn de pressa del doverman del PP, al servei de la privatzació i dels grans capitals (amb la complicitat del PSOE amb reformes de la constitució fetes contra els ciutadans).
La educació, la sanitat, els serveis de dependència, el finançament de les autonomies, etc etc, tot és carn del retall, són diners que no estan ocupats al servei de la especulació d’uns pocs i que faciliten la cohesió social. I això, els grans partits treballant al servei dels seus amics no ho poden permetre.
I ara li arriba el torn als serveis de proximitat, a la primera línea d’atenció ciutadana, a l’administració més propera: els ajuntaments. Hem de recordar que la institució política més valorada, per davant de l’Estat i l’Autonomia i molt per davant que la provincial (arcaïca i desfasada) és l’Administració Local. I qui són els damnificats d’aquestos retalls?
En primer lloc els pobles menuts, precisament els qui ho fan bé. El deute de l’Adm. Local s’acumula en les grans ciutats i en les províncies, mentre que qui no te dèficit perdrà tota la seua capacitat operativa en pro d’aquestes últimes, les províncies, autèntics “cortijos” on ni tan sols hi ha possibilitat d’elegir els seus representants de forma directa. Un retall a la democràcia i un dubtós favor als pobles menuts, on moltes vegades l’Ajuntament és la primera empresa del poble.
En segon, els serveis que es perden i queden reduïts al no res, o a la capacitat del ciutadà de pagar-los en la seua totalitat. Ni tan sols fan possible la correcció en base als impostos, superàvits o els ingressos extraordinaris. Un retall a l’autonomia de cada poble a decidir sobre ell mateix i sobre com gastar els seus diners.
Però sobre tot hi perden les persones, els veïns i les veïnes que ho tindran més difícil per a ser atesos, per accedir a les escoletes infantils, per estudiar música als conservatoris, per protegir a les dones maltractades, per garantir a la gent gran un mínim d’esbarjo i protecció, per rebre atenció social, assessorament i formació per a l’ocupació, integració de la immigració, prevenció de la drogodependència a l’escola, etc etc
Al cap i a la fi, tot allò que als Ajuntaments els permet fer poble i intentar que les ciutats siguen llocs de convivència, no acumulacions urbanes on viure les poques hores que no es treballa.
Teresa Garcia Muñoz
Regidora per Compromís a l’Ajuntament de Sagunt.