El 26 de setembre de 2013 finalitza el termini per a recórrer Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana
El PIR, inclou en els seus objectius la instal·lació de diverses incineradores de residus sòlids urbans (RSU) en la nostra Comunitat. Planteja novament l’amenaça d’instal·lació d’este tipus d’instal·lacions contaminants en llocs no determinats de la nostra comunitat, amb els riscos directes i indirectes per a la salut de la població que això implica, ja que estes incineradores, de Residus Sòlids Urbans(RSU) suposen la generació de contaminants altament tòxics i perillosos com a dioxines i furans i la seua emissió, junt amb metalls pesants i altres. Igualment els abocadors continuaran sent necessaris, i està vegada ho seran de materials perillosos, ja que les cendres volants i escòries generades en la incineració suposen fins a un 30% del volum total dels residus incinerats i són molt més contaminants que el propi fem urbà.
En el PIRCV2013 no s’ubiquen les plantes d’incineració en la nostra Comunitat, tampoc es determina la quantitat d’incineradores i els seus volums de tractament, quelcom exigit per la Directiva Marco de Residus i la legislació estatal. Així mateix obre la possibilitat a mentre no desenvolupe el Pla de Valorització Energética on indicarà on es situaran aquestes instal·lacions, a incinerar en SECTORS INDUSTRIALS AFINS, com poden ser les cimenteres o les incineradores de residus industrials i perillosos.
El tractament de residus urbans via incineració o valoració energètica suposarà l’incompliment de les Directives Europees de Residus quant a la jerarquia en eixe tractament, ja que la necessitat de rendibilitzar les instal·lacions d’incineració suposa habitualment l’incompliment de l’orde de prioritats en l’arreplega, selecció i destí final dels fems domestiques, incinerant residus que es poden reciclar i reutilitzar.
La necessitat d’iniciar decidides polítiques alternatives en la recollida selectiva dels residus, la instal·lació de contenidors d’orgànics en número suficient, no sols no s0ha desenvolupat en cap municipi del País Valencià, si no que a més, a més no està prevista en el PIRCV aprovat, que només arreplega generalitats en este aspecte, perquè només es preveuen modificacions en el sentit d’afavorir la instal·lació de les incineradores, que absorbiran tots els rebutjos dels residus urbans que ara van a les plantes de tractament, mantenint o inclús reduint el baix índex de reciclatge i aprofitament dels recursos dels RSUs, ja que necessitaran alts volums d’eixos residus per a afavorir la rendibilitat de la incineració, especialment al plantejar que siguen les empreses privades les que les financen i gestionen estes incineradores.
Tot açò suposa la incineració de residus que són recursos aprofitables, l’augment innecessari de la contaminació atmosfèrica amb contaminants específics d’alt risc i la necessitat d’obertura d’abocadors de residus perillosos, augmentant el risc per a les aigües i els sòls de la nostra Comunitat.
Segons la informació que apareix en la memòria del PIRCV, s’estima que la matèria orgànica suposa un 41% dels residus generats i que el rebuig s’estima en un 44% dels residus gestionats. La realitat és molt diferent, ja que actualment es generen rebuigs sobre el 70%, el que evidència la necessitat de potenciar una millor selecció en origen, una més eficient selecció en les plantes de triatge i la necessitat de millorar l’aspecte comercial dels subproductes que resulten de les operacions de selecció dels residus urbans. Açò s’ha millorat substancialment en altres comunitats i països europeus, allà on l’arreplega és més selectiva en origen, amb el porta a porta i/o el contenidor d’orgànics. I allí on s’incinera quan no queda més remei, cosa que en el cas valencià és molt dubtosa aquesta afirmació.
El PIRCV 2013 només arreplega una exigència mínima de recuperació de materials del 9%, xifra ridícula, que s’hauria d’augmentar fins a almenys el 50%, precisament per a estimular les accions tendents al reciclatge i recuperació dels recursos aprofitables que ara pararan a abocador i que amb el nou PIR es pretenen incinerar.
És per tot això que es proposen els següents
ACORDS
El Ple de l’Ajuntament de Sagunt,
1º.- Presentarà de manera immediata davant del TSJCV recurs contenciós-administratiu davant el PIRCV 2013, ja que no justifica convenientment el respecte a la jerarquia de tractament de residus, no determinar la ubicació de les incineradores, no aporta el nombre de les instal·lacions que es van a construir, tampoc els volums de tractament i no compleix els mínims exigits per la Directiva Marco de Residus quant a objectius de reciclatge, reutilització i reducció de residus i el compliment de la jerarquia en el tractament d’estos RSU. Així mateix faculta als sectors industrials afins a la incineració de residus urbans, com són les cimenteres, sense demostrar la no afecció a la salut de les persones d’aquestes instal·lacions com a valoritzadores energètiques.
2º.- Presentar recurs davant de la Conselleria d’Infraestructures Territori i Medi ambient, sol·licitant l’exclusió de la incineració de RSU del PIRCV2013, sobre tot en sectors industrials afins.
3º.- Sol·licitar a la nova Comissió de Consorcis la redacció de projectes concrets per a la reducció, reutilització i reciclatge efectius a través de polítiques d’arreplega selectiva en origen, com són la implantació de mètodes d’arreplega de RSUs com el porta a porta on siga factible, o del contenidor d’orgànics en número suficient, que permeten un millor reciclatge dels residus inorgànics, al no estar contaminats per estos.
4º.- Sol·licitar la dotació a les plantes de tractament de residus urbans de les millors tècniques disponibles (MTDs) per a la selecció i triatge de residus urbans, dotant dels recursos econòmics i humans per a la instal·lació de l’equipament tecnològic que permeta una millor selecció de residus reciclables i reutilitzables.
5º.- Sol·licitar la creació d’un departament d’I+D’I per al desenrotllament de tecnologies i mètodes que milloren el rendiment i eficàcia de la selecció, triatge i aprofitament com a recursos dels components dels residus urbans que ho permeten.
6º.- La realització de campanyes de conscienciació per a aconseguir que la població assumisca el canvi en les condicions d’arreplega de residus i la necessitat de la separació de la matèria orgànica en origen.
7º.- impuls del compostatge, aplicant les millors tècniques disponibles (MTDs) , garantint la qualitat del compost amb tractaments i controls rigorosos que estimulen l’ús per part dels agricultors. Estimule del compostatge domestique en les hortes familiars per a autoabastiment.
8º.- Impuls en la introducció de materials biodegradables i compostables en la fabricació d’envasos i bosses per a l’arreplega dels RSU, fomentant la fabricació, distribució i ús d’estos materials.
9º.- La Declaració de municipi lliure d’incineradores o d’instal·lacions de valorització energètica de residus urbans.
10º La declaració ferma dels representants dels diferents grups polítics que formen part del Ple Municipal d’informar desfavorablement qualsevol sol·licitud d’Autorització Ambiental Integrada en sectors industrials afins, com les cimenteres que valoritze residus sòlids urbans, així com qualsevol tipus de tràmit, Declaració d’Interès Comunitari , AAI etc, sol·licitada per a la instal·lació d’este tipus d’instal·lacions d’incineració o valoració energètica de residus urbans de nova construcció.
11º.- Incloure en les normes urbanístiques del PGOU i en la reglamentació d’usos i activitats del municipi la prohibició expressa a la instal·lació d’estes plantes de valorització energètica de residus sòlids urbans en el seu terme municipal, ja siga com a indústries de nova instal·lació o en sectors industrials afins, com les cimenteres.