El cultiu més afectat per aquest veto seria el dels cítrics ja que, segons dades de 2012 , el valor de les exportacions cap a Rússia va suposar una facturació de 47 milions d’euros, amb un augment del 32% respecte a l’any anterior. La propera campanya, en cas de mantenir-se el veto, podria complicar-se si no es pot exportar a Rússia.
Les mesures anunciades per la Comissió Europea i el Ministeri d’Agricultura per pal·liar el veto de Rússia als productes agraris europeus són totalment insuficients i amb prou feines beneficiaran als agricultors i ramaders valencians. Per posar un exemple podem afirmar que les ajudes que podran percebre els productors valencians de préssecs i nectarines va a ser totalment irrisòria. La UE ha acordat concedir 29,7 milions d’euros a tots els productors europeus per a la retirada d’ambdues fruites i 3 milions més per a promoció. Per tot això la Unió de Llauradors, conjuntament amb la seva organització estatal Unió d’Unions, celebra el dia 26 d’agost un acte de protesta per reclamar solucions efectives davant el bloqueig de Rússia a les importacions de productes agraris procedents de la Unió Europea al temps que denuncien l’ajornament de presa de decisions per part de la Comissió Europea davant aquest assumpte en cultius com els cítrics, el caqui o la magrana.
Compromís denuncia també l’erràtica política internacional europea que pren decisions sense tenir en compte les conseqüències que poden tenir per al membres de la Unió, més enllà d’Alemanya, França o el Regne Unit i que habitualment tenen resultats molt negatius per a l’agricultura mediterrània i en particular per la valenciana. Tampoc podem mantenir-nos en silenci mentre Rússia està gestionant noves condicions de compra amb països que tenen acord preferencials amb la Unió Europea.
IBI, agrícola
Quico Fernandez: ”Davant de l’incompliment per part del PP de la promesa de rebaixar l’IBI que paguen els nostres llauradors, COMPROMÍS torna a plantejar la necessitat de rebaixar la pressió fiscal contra la nostra agricultura. La nostra proposta suposa rebaixar l’IBI rústic al coeficient dels immobles urbans. Això és el mínim que podem exigir, a banda de les ajudes i subvencions per compensar els efectes de la sequera. Els camp valencià està molt castigat i el PP encara el castiga més.”
Malgrat les últimes pluges, algunes de les quals també han portat pedra, la sequera que està afectant el camp valencià, unida a la crisi provocada per Rússia i el seu veto als productes agrícoles europeus, fa que les expectatives agrícoles per a la campanya d’aquest hivern no siguen baix cap concepte esperançadores.
La situació del Camp Valencià és cada dia més agònica. En 2013 un total de 8.065 hectàrees de cultiu van ser abandonades, xifra més alta de l’estat espanyol. Així mateix el nivell d’abandó de les nostres terres és situa en el més l’alt dels últims 11 anys ascendint a un total de 167.658 hectàrees, el que suposa un 22,7% de tota la superfície cultivada.
Mantindre els camps en producció cada dia s’assembla més a una costum lligada a la cultura i al lleure que et deixen altres ocupacions que la professió digna que suposa ser llaurador o llauradora.
Les institucions des del seu àmbit d’actuació han de procurar generar oportunitats i/o participar en el manteniment de les activitats econòmiques. L’IBI de rústica és l’impost municipal que afecta a les parcel·les agrícoles. Fa pocs mesos es tractà una moció per declarar la exempció que afecta a aquest impost a través del Ministeri d’agricultura, però a dia d’avuí encara no sabem res de que s’haja dut a terme. Aquesta situació ens aboca a que cada volta que existeix una influència climàtica en qualsevol indret de l’Estat estem obligats a dependre de Madrid per poder autoritzar les exempcions. Aquesta competència deuria ser municipal, o com a molt autonòmica, per què l’Estat poc te a veure amb la gestió en matèria agrícola, si no com òrgan que alenteix i burocratitza qualsevol acció que deuria estar més descentralitzada.
Així mateix, no existeixen bonificacions per a aquest impost que estiguen relacionades amb les dificultats econòmiques afegides al desenvolupament de la seua activitat, que no oblidem té una influència directa en la nostra alimentació i la nostra salut i contribueix a la conservació de l’entorn natural i el paisatge.
L’Ajuntament de Sagunt, gràcies a una revisió cadastral feta a l’alça, sense mostrar els efectes de la crisi immobiliària sobre els valors del sol, ha augmentat els ingressos per IBI de rústica de 600.000 a quasi un milió d’euros. Eixos ingressos, no han suposat ninguna millora sobre la situació dels llauradors i llauradores del nostre municipi, i des de Compromís entenem que, si eixe IBI es recauda del camp, el camp, o almenys aquells que s’hi dediquen a mantindre’l, haurien de rebre una compensació que els permeta mantindre la producció i no abandonar-la.