Compromís presenta a Sagunt la seua campanya per reclamar una millora de la connexió ferroviària de la comarca

Carles Mulet, Senador de Compromís, Graciela Ferrer, Diputada a Les Corts, Asun Moll, Pepe Gil i José Manuel Tarazona, regidors de Compromís a l’Ajuntament de Sagunt, junt amb representants comarcals com ara el portaveu Emili Clemente o l’alcalde de Petrés, Pere Peiró, han presentat, davant de l’estació de tren de Sagunt, la seua campanya per instar al govern central a millorar les infraestructures ferroviàries al País Valencià.

Els rodalies valencians són els que tenen el pitjor servei de tot l’Estat. Els que més es cancel·len, els que més retards tenen, i els que acumulen una major manca d’inversió. “Per aquest motiu, des de Compromís hem llançat la campanya trencancelado.com per a donar a conèixer a la ciutadania el lamentable estat dels nostres rodalies”, assegurava Carles Mulet. I dins de la campanya, el grup municipal a Sagunt ha aprofitat per incloure la seua demanda recurrent perquè el Port de Sagunt quede connectat dins del traçat.

En este sentit, el grup Compromís presentarà al pròxim ple una moció que persegueix seguir reivindicant la importància d’esta infraestructura i incloure-la al planejament de les pròximes actuacions. “Cal connectar dos punts de gran importància de la comarca, com és Sagunt amb el Port. Dos nuclis poblacionals amb una alta vinculació, a escassos kilòmetres, que tenen infraestructura ferroviària, i que no tenen servei de tren. Les vies ja estan fetes, només cal posar trens a circular, i aquesta es una reinvidicació fonamental per connectar la ciutat i la comarca”.

Rodalies en xifres

Els rodalies valencians tenen, sumant els nuclis de rodalia de València-Castelló i d’Alacant, prop de 19 milions d’usuaris anuals. Són, sense dubte, el tren més utilitzat per la ciutadania. No obstant això, la inversió efectiva per part de l’Estat en l’última dècada, dels 3.400 milions d’euros pressupostats, només ha sigut de 300.000 euros. Ni un cèntim per usuari ha invertit el govern d’Espanya en els nostres rodalies.

Els anys d’abandonament de la xarxa de rodalies contrasten amb la forta inversió que ha hagut en AVE en els darrers anys. La inversió en el corredor d’AVE des de Madrid fins a València i Alacant ha sigut fins ara de 10.400 milions d’euros, que dividits entre els usuaris d’AVE des de l’inici del servei, ix a 98€ per usuari d’AVE. 98€ per cada persona que ha agafat un AVE, i ni un cèntim per cada persona que tots els dies agafa el rodalies per anar a estudiar o a treballar.

Aquesta manca d’inversió ha provocat que, amb les últimes dades en la mà, el servei de Rodalies acumule anualment més de 7.300 cancel·lacions, es a dir, trens programes que mai arriben a eixir, i vora un 11% de retards, és a dir, que 1 de cada 10 trens que circulen arriben tard a la seua destinació. És, com hem dit, el pitjor servei de tot l’Estat.

“Degut a aquest servei tan lamentable, milions de persones han abandonat els rodalies. Concretament, els rodalies de València, Castelló i Alacant han perdut 12 milions d’usuaris anuals en els últims 10 anys”, assegurava Carles Mulet, “eixe és el motiu pel qual hem volgut fer pública aquesta campanya. I la fem pública ací, fora de l’estació, perquè dins, no ens deixen.”

Aquesta campanya estava programada dins de les estacions de tren de tot el país. Però el mateix dia que els cartells s’havien de posar en els espais que havíem contractat, vam rebre un avís de que Renfe i Adif no ens permeten col·locar els cartells. És a dir, que ens censuren la campanya, perquè no volen permetre que els usuaris sàpiguen la veritat.

Compromís Sagunt