“Tal com vam anunciar, des de Compromís presentem una moció per al pròxim ple per a la no incineració de residus a la nostra ciutat. És una moció que naix de l’anunci de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per al tractament de residus procedents de la pandèmia, del tractament de la Covid, en la planta de Lafarge.

Aprofitem per a assenyalar que el problema radica, justament, en la possibilitat de cremar estos residus, ja no sols per les mesures extraordinàries que s’han dictat sinó perquè, evidentment, esta planta, té una Autorització Ambiental Integrada que permet, de manera ordinària la incineració de residus i la té perquè se la va concedir el govern del PP fins i tot, de manera crec que poc correcta, quan ja el seu govern estava en funcions en juny de 2015 quan se renovaven altres autoritzacions que venien de darrere.

Compromís sempre s’ha oposat a la incineració de residus: siguen de caràcter urbà o siguen de procedència industrial. Ho hem portat al ple en 2009, en 2011, en 2013, en 2019 i, pràcticament sempre hem aconseguit el recolzament de la majoria de grups com esperem que siga el cas del  pròxim dijous en el ple ordinari del mes de febrer.

Per a nosaltres, la incineració de residus és un fracàs en la gestió de allò que hauria d’estar tractat en plantes especialitzades. Ja en el seu moment vam presentar recursos per a evitar que se incineraren residus urbans i he de recordar que  no sols obtinguérem la major part dels vots del ple sinó que, a més, aconseguirem, junt amb altres pobles, tombar el Pla integral de Residus i evitar que s’incineraren residus urbans que han de ser tractats en plantes de reciclatge com les que tenim en la nostra comarca i que se poden considerar bastant avançades.

Per què no volem que s’incineren residus? Evidentment, perquè estem convençuts en base a informes que han publicat universitats i experts,  que la incineració de residus i la coincineració en este tipus de plantes no garanteix que no hi haja una afecció a l’entorn i, concretament, a la salut de les persones, ja que el que s’incinera és el rebuig creat en plantes industrials que, en lloc de ser reciclat, reutilitzat… doncs, com aquell que el fem l’amaga baix de l’estora: es crema i és la  manera de mirar cap a un altre costat. De fet, hauríem de pensar que tant per al tractament de residus com, concretament, en este cas, els sanitaris, la manera ordinària de tractar-los no és la incineració. Per tant, és una forma extraordinària, perquè si este procediment fora totalment segur i no generara cap tipus de problema, per a què anava l’Administració a complicar-se la vida? Tenint les cimenteres cremarien tots estos residus.

Ací ja ha passat en altres ocasions i estem farts: les cendres volcàniques, en el seu moment, les farines càrniques… i sabem quantes coses més perquè tampoc tenim massa informació. El cert és que, ara que la Conselleria de Sanitat s’ha trobat amb un problema per una falta de previsió, en la capacitat de gestió d’estos residus de manera totalment segura, doncs ja està… la planta de Sagunt o qualsevol altra planta per a la incineració. Nosaltres no hi estem d’acord i, per tant, esperem que en el pròxim ple tinguem el suport majoritari i que esta activitat cese. Que l’Autorització Ambiental Integrada no es renove en el horitzó de 2023, que es revise per si s’està incomplint allò que són les mesures que estan autoritzades i que digam no a la incineració de residus. Però, a més, volem que, si finalment, la Conselleria de Sanitat fa cas omís a este posicionament de l’Ajuntament de Sagunt, que informe i certifique què és el que realment vol cremar perquè nosaltres, com a mínim, volem tindre una informació detallada per veure si, efectivament, este decret s’ajusta al que està previst o pel contrari incompleix la normativa al respecte, per molt extraordinària que siga la mesura.”

Quico Fernández
Portaveu de Compromís per Sagunt