La incineració de residus torna a l’actualitat en esta ciutat ara que la Generalitat està barallant la possibilitat d’usar les instal.lacions de Lafarge per cremar el material que s’ha acumulat en els hospitals durant la pandèmia. No és la primera vegada que ens donen un premi d’este tipus i tanta sort ja comença a cansar, no cal que ens toque tant la loteria.

Va passar amb les cendres volcàniques o amb les farines càrniques, i no sabem si ha passat en algun altre cas sense tanta publicitat. Quan no saben què fer amb un marró, de seguida es recorden de nosaltres i no solen dubtar: el foc ho purifica tot. I com ací tenim un forn potent, la solució la tenen fàcil.

No dubte que la gestió dels residus siga un tema complicat, però crec que ja hi ha models molt avançats que poden servir de referència. Ni tampoc dubte que la incineració siga una possibilitat residual quan es donen les condicions i les màximes garanties  de seguretat per a la salut de les persones, i s’han intentat totes les alternatives que la tecnologia més avançada permet.

Però estic segur que la planta de Lafarge a Sagunt no és el lloc més idoni per a este tipus de tractament, i més tractant-se de residus procedents d’hospitals. Per una banda la cimentera està situada en la trama urbana, molt a prop de zones residencials, educatives i comercials, a tocar de la gent. Per altra, les condicions climàtiques no són favorables a una ventilació adequada, que de manera freqüent renove l’aire. Per no parlar, a més, dels incidents que en alguns moments hem pogut observar i han causat certa alarma entre la població.

Som conscients del problema que ha d’afrontar la Generalitat, i més encara del fet que esta empresa ja funciona com a incineradora gràcies a l’Autorització Ambiental Integrada que va aconseguir en el passat, però ja plou sobre banyat i ha arribat l’hora de dir prou.

Sagunt ja va aprovar una moció en febrer de 2019 contra la incineració de residus en les instal.lacions de Lafarge i Compromís tornarà a portar una nova proposta perquè el Ple es pronuncie en el mateix sentit, i esperem que de nou siguem majoria els que diguem no a la incineració.

Quico Fernández.
Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Sagunt

Publicat a El Periódico de Aquí