Anys de degradació. Espais naturals públics que es tornen impracticables i perillosos. Veïns i veïnes que veuen que les seues platges queden oblidades per Costes. Una successió de situacions que només pot ser resolta mitjançant la pressió del contenciós administratiu que demostra la nostra intenció de seguir insistint en la necessitat de cohesionar l’execució dels espigons d’Almenara i La Llosa amb la imprescindible (ineludible i urgent) regeneració de les nostres platges.

El compromís per part d’esta demarcació ha quedat clar en les diverses reunions que hem mantingut amb el seus responsables. Ara bé, sembla que del dit al fet… els terminis es tornen infinits. L’única esperança, doncs, és que davant de les mesures legals, Costes assumeixca (per fi) la seua paraula i la pose en pràctica al mateix temps que executa les millores d’Almenara i La Llosa, platges, per cert, que formen part de la mateixa unitat morfològica que les nostres. Una vegada més: qüestions administratives i realitat ambiental marquen dos direccions oposades.

Cóm es pot suposar voluntat per part de la demarcació de Costes si es liciten les actuacions del sud de Castelló sense haver projectat les nostres? Cóm es pot pressuposar cap tipus d’intenció si no es compleixen ni les xifres ni els terminis que es pacten a les reunions? No es tracta d’imposar les actuacions a Sagunt per damunt de cap altre municipi, però sembla de justícia que Sagunt no quede per sota tampoc, no?

Fa poc, davant d’una sol·licitud de Compromís feta al Senat, el ministeri ens informava al voltant d’esta qüestió, amb estes paraules textuals: “l’estratègia per a la protecció de la costa de Castelló comprèn el litoral entre el port de Castelló i el Port de Sagunt, i té per objecte analitzar l’efecte que les actuacions a realitzar en el sud de la província de Castelló pogueren produir a Sagunt”. 

No els sona això a: si es desprenen danys de les actuacions d’Almenara i La Llosa a les de Sagunt (Almardà, Corinto i Malvarrosa) ja els solucionarem amb futurs projectes? Li troben sentit a esta desorganització i malbaratament dels recursos públics? És necessari allargar una qüestió que és evidentment urgent?

Si bé sempre hem estat pendents de la degradació de les nostres platges, des que entràrem a governar, al 2015, ens hem pogut involucrat en el tema des de l’acció directa amb el ministeri i la demarcació de costes (abans, ni ens rebien). Hem estat al costat de l’associació de veïns, d’ AGRÓ i de tots els “afectats/ades”, i ho hem fet perquè ens sembla vergonyós l’estat de les nostres platges. Al 2018 encomanàrem un informe que aportà llum “científica” a allò que ja intuíem. Ara disposem d’altre informe que ens assegura que les actuacions previstes pel ministeri a la zona sud de Castelló seran perjudicials per a les nostres platges, i deixa moltes ombres respecte del projecte que es té previst executar.

Sempre ho hem dit: no volem cap mal per ningú, no volem que la situació al nord, la de les nostres platges veïnes, s’agreuge,  però tampoc volem que la solució per uns ens perjudique encara més.

Regenerar les nostres platges és un tema de dret, d’accessibilitat i de justícia. No hi ha més.

Pepe Gil
Tinent d’Alcalde d’Almardà
Publicat a El Económico