Volem anunciar des de Compromís que anem a presentar una nova moció al Ple tal com la que ja es va aprovar a febrer de 2019 o fins i tot la que presentàrem en 2011 per a rebutjar l’ús de les instal·lacions de Lafarge, o de qualsevol altra empresa de la nostra ciutat, per a la incineració de residus perquè, des de Compromís, ja hem manifestat en moltes ocasions que estem en contra de la incineració de residus de qualsevol tipus en la nostra ciutat.

De fet, ara s’estan incinerant residus, de manera sistemàtica, no sols aquells polèmics casos de les cendres volcàniques o de les farines càrniques que tanta polseguera alçaren en el seu moment, ja que vingueren a Sagunt perquè, evidentment, eren unes instal·lacions que, per a alguns, serveixen per a tot.

Lafarge està usant com a combustible, a més dels convencionals, residus de diversa procedència, i evidentment ho fa perquè disposa d’una Autorització Ambiental Integrada, que vull puntualitzar que va ser aprovada per la Conselleria, és a dir, pel Partit Popular, en abril de 2015. És a dir, abans de l’arribada de Compromís al govern de la ciutat o al govern de la Generalitat. Per este motiu, poden cremar residus, almenys, fins a la renovació o no d’esta Autorització Ambiental Integrada, que s’ha de produir en 2023.

Nosaltres ja anunciem que estem en contra per tots el arguments que hem donat sempre: es tracta d’una planta que està dins de la ciutat i no pot albergar este tipus d’activitat. És a dir que si ara s’està plantejant cremar residus sanitaris és perquè la pròpia planta crema residus en atenció al que eixa autorització li pot habilitar. I ho dic perquè no tots el grups, i alguns han eixit ara a la palestra, s’oposen a la incineració de residus. En les ocasions en què Compromís ha plantejat la seua oposició ens hem trobat que, entre altres, Iniciativa Porteña, el Partit Popular i algun altre, no ha dit que no. En el millor del casos, s’ha abstingut. I esta és la situació de fons. Nosaltres no anem a plantejar una moció només per als residus sanitaris, sinó per a tot tipus de residus. Ja vorem què és el que voten a la nostra proposta de no incineració a la planta de Lafarge a Sagunt, perquè alguns són molt comprensius amb esta empresa i, de vegades, sembla que els preocupa més la marxa d’esta multinacional que la seua afecció a la salut de les persones.

Per tant el tema de residus arranca de la possibilitat de cremar residus. Allò que s’anomena coincineració en les cimenteres o, utilitzant algun eufemisme, valorització energètica. És a dir, que alguns a la contaminació l’anomenen valorització energètica perquè sembla que queda millor però en realitat el que es fa és cremar residus i no sempre, em fa la impressió, que amb totes les garanties.

Compromís s’ha oposat sempre i va a continuar oposant-se. Governe qui governe. Nosaltres no mirem el color polític que hi ha a la Conselleria o a la Generalitat perquè la nostra obligació és defensar els interessos de la nostra ciutat i, evidentment el benestar dels ciutadans, i més encara quan es tracta de temes de salut.

Però també vull precisar que  la gestió de residus sanitaris és una competència de la Conselleria de Sanitat, la Conselleria de Salut Universal i Salut Pública. Per les referències que algú ha fet a les conselleries que gestiona Compromís. Però bé, esta tampoc no és la qüestió. És a dir, és una gestió que la Conselleria té encomanada a unes empreses i que ha de gestionar a través d’estes empreses. Sembla que la tercera ona de la pandèmia ha desbordat les previsions o hi ha hagut una falta de previsió i ara no saben molt bé què fer amb el residus perquè, de fet, els residus sanitaris, de manera ordinària, s’estan gestionant amb  l’esterilització, la trituració i l’eliminació controlada en instal·lacions que estan habilitades, que tenen tots els permisos, que són adequades, tant dins com fóra del territori valencià. Per tant, diríem que la gestió ordinària no es la incineració.

Precisament, la possibilitat d’incinerar estos residus sanitaris es basa en el decret d’alarma que s’aprovà arran de la pandèmia. És una mesura extraordinària, però s’ha de tractar en instal·lacions específiques per a este tipus de residus.  No es descarta la coincineració en cimenteres, s’està fent en altres comunitats. Ací, fins ara, almenys que nosaltres sapiam, no s’ha procedit a la incineració d’este tipus de residus.

Probablement la gravetat d’esta tercera ona ha multiplicat el nombre de residus i s’està valorant esta possibilitat. Evidentment, no qualsevol tipus de residu sanitari. Ací, en el cas que finalment decidiren portar a terme la incineració, almenys, estan dient que es tractaria d’EPIS no COVID. És a dir, de tot aquell material utilitzat: bates, material de protecció que no són estrictament COVID i que, bàsicament, estan compostes de cel·lulosa, però, en definitiva, són residus sanitaris. Probablement residus sanitaris no perillosos però nosaltres pensem que el que s’ha de fer es incrementar les mesures ordinàries, i tractar estos residus en instal·lacions específiques, encara que no tinguen eixe grau de perillositat com altre tipus de residus sanitaris.

De fet, alguns del residus que ja s’estan incinerant en els instal·lacions de Lafarge, probablement siguen  més perillosos o més tòxics que estos residus sanitaris, però, per a nosaltres, ja ho hem repetir en moltes ocasions: ha arribat el moment de dir prou. Tant si són residus sanitaris d’EPIS no COVID com altre tipus de residus. Crec que el millor és evitar el mal, evitar que es puga incinerar residus en la nostra planta i, per tant, el que anem a sol·licitar en la moció és que se trasllade a la Generalitat l’oposició de la ciutat de Sagunt a la incineració.

Volem ser una ciutat lliure de incineració perquè, les instal·lacions, com hem dit ja en moltes ocasions, se situen dins de la pròpia trama urbana. Al costat d’instal·lacions educatives, al costat de de zones residencials, de zones de caràcter comercial. És a dir, és una fàbrica integrada dins de la pròpia ciutat. I per tant, ha de ser especialment garantista per a evitar qualsevol tipus de risc per a la salut de les persones, ja siga per emissions, ja siga per el transport, o per qualsevol accident que tindria, lògicament, unes conseqüències desatrosses.

Crec que torna a ser el moment que tots el grups es retraten en la moció que presentarem en el pròxim ple i que evitarà que en el 2023 se torne a dornar estar Autorització Ambiental Integral, que està en la base de tot el problema al que estem acudint. Tot i que ara tinga un caràcter extraordinari, però nosaltres pensem que ni el caràcter extraordinari justifica que se puguen utilitzar les instal·lacions de a nostra ciutat per a este ús que no entenem que siga necessari“.

Quico Fernández.
Portaveu GM Compromís
Ajuntament de Sagunt

Publicat a Levante EMV