La conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural està tramitant, en aquests moments, tres denúncies respecte als nivells de contaminació del terme de Sagunt.

Així ho ha confirmat la diputada de Compromís per Sagunt, Teresa García, a preguntes de la premsa durant la presentació de la Proposició No de Llei (PNL) que els nacionalistes han fet arribar a les Corts per a la seua aprovació i en la qual sol·licita que s’instal·len unes malles de control de qualitat de l’aire en les zones urbanes de Port de Sagunt de la mateixa manera que ja s’ha fet en altres llocs com Castelló o Alacant on l’activitat industrial, com succeeix en el nucli porteny, està molt pròxima a la zona residencial. La diputada ha estat acompanyada per l’alcalde de Sagunt, Francesc Fernández, i el regidor de Medi Ambient, Enric Ariño.

“Nosaltres portem temps preocupats per la qualitat de l’aire de la nostra ciutat i sempre hem demanat el seu control a través de mocions perquè no és un problema d’ara, és històric. Ara, des de fa més o menys un any, els veïns han començat a queixar-se i a presentar denúncies”, ha afirmat García.

Concretament, des de l’administració autonòmica ja s’ha obert un expedient sancionador després de les denúncies realitzades per emissions anòmales a l’atmosfera, que es tradueixen en grans núvols de pols; així mateix, es troben en fase d’investigació la denúncia per superar els nivells d’emissió d’Òxids de Nitrogen (NOx) així com la realitzada després de la confecció del pla acústic de la ciutat per una possible contaminació produïda pel soroll.

“Ara les administracions, tant la local com l’autonòmica, han d’actuar conjuntament per a estudiar les condicions de l’aire que respirem a la ciutat, que és el que la gent està exigint. Som una ciutat industrial, indubtablement, però hem d’exigir a les empreses que prenguen les mesures necessàries per a evitar que les seues emissions puguen afectar la població de forma nociva”, ha assegurat l’alcalde, Francesc Fernández.

A més, Teresa García, ha apuntat que les denúncies de les últimes setmanes ja no són sol de veïns de la zona de la Forja o Ferroland sinó que també n’hi ha de residents en Baladre i en el barri La Marina. “Presentem està PNL per a poder tindre el suport de les Corts en aquest assumpte, un reforç polític”, ha explicat la diputada autonòmica.

Altres mesures

Després de la reunió mantinguda la setmana passada amb el director de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, ja s’ha instal·lat en el CEIP Victoria Joaquín Rodrigo, situat en un dels barris més pròxims als polígons industrials, una unitat mòbil per al mesurament de l’aire tal com es va comprometre el representant de la conselleria i que estarà en aquest lloc “el temps que consideren els tècnics”. A més, pròximament, en l’estació de mesura fixa situada en el CEIP Tierno Galván també es col·locarà un captador de partícules per a poder realitzar aquest estudi. A tot això, se sumaria la instal·lació de les malles mesuradores que se sol·licita des de Compromís.

“Molta gent creu que el perillós són els núvols de pols que es veuen, però, en realitat, el nociu són les partícules microscòpiques que s’emeten, la qualitat de l’aire és alguna cosa que ens preocupa i, per això, des de l’Ajuntament ja encarreguem un estudi per a conèixer la qualitat de l’aire de tot el municipi”, ha informat el regidor de Medi Ambient, Enric Ariño.

Com ha apuntat l’edil nacionalista, aquest estudi, que està duent a terme el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), encara està inconclús i les seues conclusions es donaran a conèixer quan es finalitze, alguna cosa que calcula que ocorrerà en les pròximes setmanes. “Així podrem saber, a més de la qualitat de l’aire de la ciutat, si hem de prendre algunes mesures i quins són”, ha conclòs Ariño.