“Qui podrà dir si el silenci és la pedra/o la pedra el silenci (o, si de cas, vida)?”. Estos versos del nostre il·lustre poeta i cronista –premi de les Lletres Valencianes- Santiago Bru i Vidal són adients per a començar. Pedra, silenci, vida. Nosaltres apostem per la vida. Apostem per la vida davant del silenci i la pedra. El patrimoni històric de Sagunt ha estat al llarg de moltes dècades dormint en silenci. Nosaltres volem despertar-lo i que aporte vida. Que aporte vida a través de dos instruments fonamentals per a la nostra ciutat: el turisme i la indústria cultural.

No hi ha turisme cultural possible –el turisme exigent que demana una oferta més enllà del sol i la platja- sense un patrimoni cultural ben conservat que genere riquesa i desenvolupe un model de creixement econòmic que cree treball gràcies a la cultura pròpia i la història. Este punt és essencial.

Nosaltres, des de Compromís, des del govern municipal, hem lluitat i anem a continuar lluitant per acabar amb l’estat congènit de degradació del castell i en general el patrimoni saguntí, el de la ciutat vella i el del Port de Sagunt. Volem revertir esta situació.

Però, a més, volem que Sagunt ocupe el lloc que li correspon dins del Patrimoni de la Humanitat. Per la seua excepcionalitat, perquè ací va començar la romanització de la península ibèrica amb al segona Guerra Púnica, perquè no existeix cap patrimoni com el nostre al País Valencià ni a l’Estat Espanyol, anem a treballar de valent perquè la ciutat siga declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Parlem ara del Port de Sagunt. Per sort, tenim una enriquidora ambivalència cultural i patrimonial: Sagunt i el Port de Sagunt. Història i patrimoni industrial. Un patrimoni industrial que és testimoni d’una època i d’un país que nosaltres fem nostre amb una gran passió.

Considerem que és fonamental recuperar l’espai de la Gerència com un espai públic obert a la ciutadania i a la participació. Una recuperació que permeta projectar-la cap al futur com un espai que connecte l’oferta educativa, turística i de recuperació de la memòria obrera de la ciutat.

Igualment és necessària la connexió amb el Museu Industrial, la Nau de Tallers i el Barri Obrer. Elements essencials de la ciutat factoria que són també, per descomptat, un recurs turístic essencial.

La cultura també és formació. Volem extensions universitàries, com tenen altres ciutats, per tal d’aprofitar el nostre enclavament estratègic entre Castelló i València. I l’atractiu de la formació, de l’especialització en la formació, també pot ser un gran estímul per al turisme més culte que afavorisca la projecció internacional de la ciutat. Parle del Festival Sagunt a Escena, que enguany hem incrementat amb el Sagunt a Escena Creix, dels Ludi Saguntini i d’un possible ús de la Nau de Tallers per a esdeveniments de projecció cultural i educativa de la ciutat.

El Festival Sagunt a Escena és la gran aposta pel turisme cultural i la nostra projecció internacional. Per este motiu la nostra intenció és crear el Patronat del Festival Sagunt a Escena amb la presència de l’ajuntament i d’entitats privades.

Per totes estes raons, entre altres, anem a treballar en la creació de la marca “Sagunt, escenari de la història”, amb la creació d’itineraris culturals de béns patrimonials, històrics i industrials i d’espais contenidors de cultura: sales d’exposició, cinemes, teatres…Cal tindre en compte la possibilitat d’organitzar diferents rutes culturals gràcies a la diversitat de la nostra oferta. El castell, el teatre romà, la via del pòrtic, el barri jueu, la ciutat vella….però també el Port de Sagunt i els testimonis patrimonials del ferro i de l’acer: l’Alt Forn nº2, el Museu Industrial, el Barri Obrer…La nostra riquesa cultural és un valor inqüestionable.

En definitiva, considerem que patrimoni, cultura i turisme són paraules que han d’anar sempre associades si volem obrir nous models de gestió i alternatives econòmiques que estimulen el creixement en base a la cultura i la recuperació dels nostres signes d’identitat.

Nosaltres anem a posar tot el nostre empeny en portar endavant este argumentari des de la nostra responsabilitat en el govern de la ciutat. Que el silenci i les pedres que deia l’ estimat poeta i cronista, Santiago Bru i Vidal, siguen vida i que el turisme i la cultura afavorisquen el creixement de la ciutat i la millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans.