MOCIÓ: PER UN FINANÇAMENT I UNES INVERSIONS JUSTES

El pròxim mes de març es compliran 40 anys de la creació del Consell del País Valencià, un esforç compartit en el qual es va implicar tota la societat i que va desembocar en l’Estatut d’Autonomia, aprova l’any 1982, que va permetre la recuperació de la capacitat dels valencians i de les valencianes de decidir el seu futur.

Quatre dècades més tard ens trobem en un moment que requereix eixa mateixa unitat per fer-nos escoltar i aconseguir un futur sense més hipoteca que la nostra capacitat de generar riquesa, benestar i progrés.

Fins avui, cap dels diferents sistemes de finançament ha tractat amb justícia a la Comunitat Valenciana. Este mateix any, cada valenciana i valencià rebrem 237€ menys que la mitjana de ciutadans i ciutadanes de l’Estat, o 839€ menys que l’autonomia millor finançada. Xifres que equivalen a un 10 % i 29 % menys de recursos, respectivament.

Si sumem infrafinançament i infrainversió, enguany, la nostra discriminació arribarà fins als 1.600 milions d’euros, sols comparant-nos amb la mitjana. Patim, per tant, una situació insòlita: tenim una renda per càpita inferior en 12 punts a la mitjana.
(i necessitem més d’eixos 1.600 milions d’euros per tal d’arribar a acostar-nos-en).

Som l’autonomia que menys recursos per habitant rep; l’única que, tot i ser pobra, aporta al conjunt de l’Estat. El resultat és insuportable per a la ciutadania valenciana.

Davant d’esta prolongada discriminació, ja a l’any 2013 la Comissió d’Experts per al disseny d’un nou model de finançament va assenyalar que el problema es remunta a l’inici dels sistemes de finançament autonòmic.

Eixe mateix any, la Generalitat Valenciana va promoure el “Manifest per un finançament just per a la Comunitat Valenciana”, i al 2016 el “Manifest per un finançament just”, al qual van seguir acords aconseguits per unanimitat en Les Corts Valencianes que denunciaven la marginació dels valencians i les valencianes en matèria de finançament i inversions.

I no sols això, esta discriminació vulnera de manera flagrant l’article 138 de la Constitució:

“1. L’Estat garanteix la realització efectiva del principi de solidaritat consagrat en l’article 2 de la Constitució i vetllarà per l’establiment d’un equilibri econòmic adequat i just entre les diverses parts del territori espanyol, atenent en particular les circumstàncies del fet insular.

2. Les diferències entre els Estatuts de les diverses Comunitats Autònomes no podran implicar, en cap cas, privilegis econòmics o socials.”

Vivim un moment històric en el qual podem posar punt final a la discriminació, per tal d’avançar cap a una societat més pròspera i més justa. Quatre dècades després de la nostra unitat per l’autonomia, el poble valencià ha de reivindicar, més unit que mai, que puguem aconseguir plenament els drets reconeguts per la Carta Magna i el nostre Estatut.

ACORDS:

Exigir una reforma immediata del sistema de finançament que establisca un nou model amb recursos suficients, i repartits equitativament, entre totes les autonomies, que permeta als valencians i a les valencianes poder disposar d’uns serveis públics fonamentals dignes i exercir les nostres competències pròpies.

Un repartiment de les inversions i una execució que acabe amb el dèficit inversor a la Comunitat Valenciana, que compense en tot cas la insuficiència inversora dels últims anys i dedique una quantitat de recursos ajustada al nostre pes poblacional.

El reconeixement dels dèficits financers acumulats directament pel mal funcionament dels diferents sistemes de finançament, i l’establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no comence a aplicar-se llastrat per la injustícia diferida dels anteriors.

L’adhesió al manifest “Per un finançament i unes inversions justes per a la Comunitat Valenciana” promogut per la CEV i els sindicats UGT i CCOO.

La contractació, per part de l’Ajuntament, dels serveis de transport necessaris per tal de facilitar la participació de les veïnes i veïns a la manifestació que tindrà lloc a València el pròxim dia 18 de novembre.

Traslladar este acord al Govern de l’Estat perquè siga coneixedor de la discriminació que patim els valencians i valencianes, i posar en coneixement de la Fiscalia General de l’Estat els fets que plantegem en la part expositiva per si constituïxen un delicte de vulneració de l’article 138 i/o d’altres disposicions legals.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *