MOCIÓ: PROU IMPUNITAT

El dilluns 9 d’octubre l’extrema dreta rebentà violentament la tradicional manifestació convocada per la Comissió 9 d’octubre baix el lema “Si al Valencià”. La falta de previsió per part de Delegació de Govern va provocar nombroses agressions a manifestants per part de grups d’extrema dreta que es varen concentrar de forma il·legal davant d’aquesta tradicional manifestació . És responsabilitat de l’Estat garantir la seguretat i el dret constitucional a la llibertat de reunió pacífica i de manifestació, drets que recull la Constitució en l’article 21, i en aquest cas no han estat protegits.

Durant els actes de la processó cívica del matí del 9 d’octubre a València, es van registrar insults i vexacions per part d’un grup de persones cap a les i els representants de la ciutadania que van obligar a algunes i alguns, davant aquestes accions violentes, haguessin d’abandonar la marxa. Gairebé al final del recorregut un grup d’ultradreta va envoltar a una desena de participants en la processó cívica entre les i els que es trobaven càrrecs públics i representants polítics, que van haver de ser escoltats i escoltades per la Policia Nacional i no van poder concloure el recorregut.

La contra manifestació sense permís encapçalada per grup d’ultradreta Yomus paralitzà la marxa i aconseguí aïllar a una part dels manifestants on agrediren a  gent. Una vegada dispersats s’adreçaren al Parterre, impedint que la manifestació finalitzara on tradicionalment es dóna lectura del manifest. Per aquest motiu, la manifestació hagué de desviar-se fins a la plaça Amèrica, encara que continuaven assetjats per gent amb banderes espanyoles que seguien insultant als manifestants.

La falta d’actuació de les Forces i els Cossos de Seguretat de l’Estat, que només actuà en moments puntuals, deixà que els feixistes  provocaren i agrediren a persones que estaven manifestant-se de manera cívica i pacífica.

En les seues primeres reaccions, el Delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, va qualificar com a anecdòtiques les agressions i amenaces, intentant esquivar la seua falta de previsió, la seua incapacitat per garantir la seguretat dels assistents i la passivitat i/o falta de mitjans amb que es critica a la Policia present. Més encara coneixent la presència de grups incontrolats i vells coneguts per les forces de seguretat, al llarg de la manifestació.

A continuació, la Fiscalia de València ha obert d’ofici diligencies de recerca que porta la Secció Especial de delictes d’odi i contra la discriminació, i agents del Cos Nacional de Policia han detingut a un sospitós que el Divendres ja estava en llibertat.

El Delegat del Govern assegurava que hi hauria noves detencions, que la recerca seguia oberta i que s’havia remès a la Fiscalia informi detallat de les agressions i identificacions dutes a terme.

Posteriorment, el Divendres 13 d’Octubre la Policia Nacional va detenir a 3 persones relacionades directament amb grups d’extrema dreta que passaven a disposició judicial menteixis que el primer detingut quedava en llibertat.

Els valencians i valencianes condemnem els actes de violència feixista ocorreguts el pasat 9 d’octubre als carrers de València i que han aconseguit interrompre el normal exercici d’expressió de les valencianes i els valencians que han volgut sumarse a la marxa dins del marc de la reivindicació democràtica en un entorn de respecte i convivència. Un país democràtic no pot permetre que l’extrema dreta segreste drets fonamentals i agredisca a persones amb total impunitat.

En este sentit considerem que el Delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, no ha garantit la seguretat i el dret de manifestació de les persones que han acudit aquest dilluns a la marxa convocada per la Comissió 9 d’Octubre amb motiu del Dia del País Valencià, sota el lema ‘Sí al valencià’ en favor de la llengua.

Desafortunadament, aquestes accions no són qüestions aïllades en la nostra País, ja que en els últims anys s’han realitzat nombroses agressions d’aquest tipus. Aquests grups es troben còmodes per la deixadesa a l’hora de perseguir-los, i és hora d’acabar amb aquestes situacions i d’aplicar la Llei, i buscar mesures de prevenció al respecte.

Les agressions, insults i exhibició de simbologia nazi, per part de simpatitzants de partits d’ultradreta, han entelat un dia de celebració per a tot el poble valencià i han intentat interrompre el normal exercici d’expressió de les valencianes i els valencians que han volgut sumar-se a la marxa dins el marc de la reivindicació democràtica en un entorn de respecte i convivència.

Prou brutalitat, prou impunitat. Els valencians i valencianes som gent de pau, som gent de convivència, som terra d’acollida i així ho hem demostrat sempre.

ACORDS

 1. L’Ajuntament de Sagunt manifesta la seua ferma condemna als actes de violència feixista, tant verbal com física, que es van succeir durant la processó cívica i la manifestació amb motiu del nou d’octubre, dia festiu al País Valencià que commemora l’entrada a la ciutat del Rei Jaume I.
 2. L’Ajuntament de Sagunt demana la dimissió del Delegat del Govern Juan Carlos Moragues per no haver garantit la seguretat i el dret de manifestacío durant el 9 d’coctubre, així com permetre la contramanifestació de l’extrema dreta.
 3. L’Ajuntament de Sagunt dona suport al Manifest signat per multitud d’associacions i col·lectius socials i politics així com a la Manifestació convocada per al 28 d’octubre amb el lema “València contra el feixisme i per les llibertats”
 4. Sol·licitem  una investigació policial per tal de identificar els culpables de la concentració il·legal per part de grups d’extrema dreta a la plaça de Sant Agustí de València.
 5. Ens comprometem a vigilar amb especial atenció totes aquelles manifestacions feixistes, extremistes de qualsevol tipus i xenòfobes comeses en el nostre poble, no recolzant cap d’elles i denunciant les mateixes immediatament davant els òrgans competents (administració, Forces i cossos de seguretat de l’estat, Fiscalia, Delegació de Govern,…).
 6. Ens comprometem a impulsar mesures, projectes i actuacions que tinguen com objectiu aturar i previndre qualsevol indret relacionat amb el feixisme, l’extremisme radical en totes les seues expressions i la xenofòbia, ficant especial atenció amb la població més jove.
 7. Instem a les institucions autonòmiques i estatals a dur endavant mesures per tal d’arraconar i eliminar als grups feixistes, violents i que propaguen la destrucció del nostre sistema democràtic de convivència.
 8. Donar trasllat dels presents acords a:
  1. Delegació del Govern
  2. Ministeri de l’Interior
  3. Grups Parlamentaris de Les Corts
  4. Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats
Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *