“El Pinyal és una zona protegida que ha de romandre com a tal”

Compromís per Sagunt vol remarcar l’aposta per la protecció de totes les zones boscoses del municipi.
A l’igual que la zona de Romeu, totes les zones boscoses qualificades com a Mont d’Utilitat Pública deuen prevaldre protegides i amb el seu ús forestal, silvícola i cinegètic com a primer valor, tal i com diu tota la legislació urbanística i forestal al respecte. Es tracta de sols forestals estratègics que formen part de la infraestructura verda del nostre municipi i la nostra comarca.
En eixe sentit, i respecte de les informacions aparegudes en premsa al respecte de l’imminent permís que atorgarà conselleria en la zona de salt del llop, cal indicar, que la limitació temporal fins al 2035 de la extracció en la pedredra i de la posterior restauració seria un avanç, sempre i quan formara part de la resolució i dels plecs que l’acompanyen.
Compromís per Sagunt podria acceptar la continuïtat en el forat actual, sempre que s’assegurara la limitació en l’extracció proposta i la pròpia restauració, dins d’un marc de legalitat, que l’actual resolució que tramita la conselleria no ha corregit encara. Es recorda, tal i com mantenen els informes tècnics-jurídics de l’Ajuntament, que la ressolució continua mantenint els vicis de legalitat en el plec de condicions tècniques, que recordem homologa dos infraccions, una urbanística i altra contractual, ja tramitades i concloses per l’ajuntament, les quals constaten la invasió d’una zona protegida i l’incompliment del contracte d’extracció de 1988.
Aquesta resolució, tal i conforme, se li ha concedit el tràmit d’audiència en l’últim ple, no deia res al respecte de la temporalitat establint només un horitzó fins al 2042 sense especificacions, que deixa fora de la partida als veïns de la muntanya, els quals hauran de suportar una activitat extractiva fins eixa data, sense tindre garanties en la restauració. En teoria, el forat actual deuria tornar-se restaurat i adequat en desembre de 2017 i els treballs de restauració en Salt del Llop són pràcticament inexistents, limitant-se a punts testimonials on es constata la pràctica impossibilitat de tornar la muntanya al seu estat original. La realitat demostra que és necessari introduir garanties de restauració en el bé o correm el risc de rebre en retorn un cràter, no una muntanya.
Igualment, remarquen des de Compromís per Sagunt, que donades les irregularitats que hi ha hagut en la tramitació i en el propi expedient, tant el permís d’explotació, com el d’ocupació tenen una alta probabilitat de judicialització, ja que, per part de l’empresa, no es vullgueren utilitzar les vies legals que tant ajuntament com conselleria oferiren per a poder donar eixida a un expedient que incorpora tantes errades i vicis legals, que curiosament, sempre resulten a favor de l’interés privat i en contra de l’interés públic de conservar i vetlar pels bens demanials públics, propietat dels i les saguntines.
El Pinyal i Romeu en la seua totalitat per a Compromís són innegociables com a zones boscoses protegides sense cap tipus d’ús tolerat que no siga el forestal. Igualment, reiterem que per evitar la judicialització de la pedrera del salt del llop, s’han de realitzar els canvis necessaris en el plec de condicions per evitar les irregularitats. No fer-ho és obrir la porta a una inseguretat jurídica que pot acabar tancant la pedrera de Salt del Llop per la via judicial, amb les conseqüències que això tindria.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *