Ja estem en Falles

Hui ja sonen per els carrers del Port les dolçaines i tabals anunciant la primera nit d’albaes. I per la seua importància, la de les falles, el passat ple municipal amb una declaració institucional a brindat a la Federació Junta Fallera de Sagunt tot el suport municipal per a la consecució de l’objectiu compartit, a l’hora d’aconseguir que les Falles de la ciutat siguen declarades Bé Immaterial de Relevància Local.

L’origen faller de la comarca sembla que ens porta exclusivament a Sagunt i el Port. És clar que allí es troba la història fallera més intensa i extensa. Però també és cert que en els municipis del Camp de Morvedre han sorgit destacables experiències falleres que formen par del passat dels pobles. No sols això, sinó que el llibret més antic de tota la comarca va estar escrit a Estivella el 1924, uns anys abans fins i tot que es plantés el primer cadafal al Port de Sagunt el 1927.

Per tant la tradició i l’arrelament que la cultura fallera té en la nostra comarca s’ha consolidat al llarg d’aquests anys. El col·lectiu faller morvedrí és en l’actualitat un dels tres principals de la Comunitat Valenciana. Aglutina de forma directa a més de 5.000 persones censades i s’estén a tots aquells que gaudim de les activitats de la festa que es desenvolupen de cara a la ciutadania al llarg de tot l’any, i de manera molt especial, a la setmana fallera.

En parlar de les falles de la nostra comarca, no solament parlem de la festa i la cultura que cada vegada amb més encert desenvolupen les associacions culturals falleres, sinó que parlem d’una mica més, sense cap dubte, d’una peça fonamental de l’engranatge econòmic de la comarca. Ningú pot posar en dubte que són un segment destacat del motor turístic del nostre municipi i d’igual forma són generadores de gran quantitat de llocs de treball que, directa o indirectament, ajuden al creixement de la població.

En aquest sentit, és indubtable que la imatge que es transmet al llarg de la setmana fallera deu convertir-se en un atractiu fonamental més per a aquells que ens visiten en aqueixes dates, puguen repetir. És una manera de desestacionalizar les visites que es reiteren en altres períodes com l’estival o la Setmana Santa, amb la finalitat de gaudir de les nostres excel·lències quant a clima, platges, patrimoni cultural i industrial o gastronomia.

Donada la importància que es deriven de les falles en diversos sectors, hostaleria i restauració, com els quals d’una manera directa viuen la festa, cultura i tradició fallera, així d’aquells que veuen incrementar les visites amb motiu d’aquesta manifestació cultural, hem de mostrar el nostre suport a les falles ja declarades Festes d’Interès Turístic Nacional i integrades en la candidatura de les falles com a Patrimoni de la Humanitat aprovat el passat 2016.

44 dies per a la cremà en la que viurem dies intensos playbacks, cridà, passa carrers i sobretot germanor. Que visquen les falles!

Arxivat en: Opinió

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *