ADHESIÓ DE SAGUNT A LA CARTA DE JAÉN PER A FORMAR PART DE LA RUTA CULTURAL EUROPEA DELS FENICIS

Per Ruta dels Fenicis s’entén la connexió entre les grans rutes nàutiques que, des del segle XII a. C., van ser usades pel poble fenici com a part essencial per a l’intercanvi comercial i cultural al Mediterrani. A través d’aquestes rutes, els fenicis, grans mariners i comerciants, van donar origen a una gran civilització que en certa manera no és encara molt coneguda.

A través de la seua expansió pel Mediterrani van generar un intens intercanvi comercial i d’idees, contribuint així a la creació d’una koiné, una cultura mediterrània comuna. Però també altres grans civilitzacions mediterrànies van usar aquestes rutes per a la mateixa finalitat: grecs, romans, etruscos i molts altres.

Així que aquestes rutes s’han convertit en una part fonamental de la cultura mediterrània.

El 1994 el Ministeri de Turisme italià presenta la Ruta dels Fenicis com el tema d’un Itinerari Cultural del Consell d’Europa.

El 2003 la Ruta Cultural “La Ruta dels Fenicis” és acceptada per l’Institut d’Itineraris Culturals del Consell d’Europa com un projecte pilot de turisme cultural europeu i és admés entre el programa de rutes culturals del mateix nom.

El 2004 naix l’Associació Internacional de la Ruta dels Fenicis com a entitat gerent de la Ruta.

El 2011 sorgeix la “Confederació Internacional de la Ruta dels Fenicis” amb la participació de les xarxes nacionals i les xarxes internacionals transversals.

Entre les rutes culturals reconegudes i la xarxa habilitada pel Consell d’Europa, la Ruta dels Fenicis es proposa com un Itinerari Intercultural, perquè comprén tota la conca mediterrània travessant 18 països del Mediterrani en tres continents.

Seguint la metodologia de la pedagogia del patrimoni, la Ruta dels Fenicis promou també un turisme cultural integrat i responsable que col·labore amb organitzacions públiques i privades, locals, nacionals i internacionals que pretenen descobrir el verdader Mediterrani. Per aquesta raó, ha sigut creada una xarxa d’operadors turístics que estan desenvolupant productes innovadors basats en un programa de qualitat per al gaudi dels serveis.

El 2 de juny de 2014 se signa la Carta de Jaén entre institucions publiques i la Rotta dei Fenici per a la creació de la Xarxa de la Ruta dels Fenicis a Espanya.

La Carta de Jaén estableix la constitució de l’agrupació temàtica denominada ‘La Ruta dels Fenicis’, vinculada a l’Itinerari Cultural del Consell d’Europa ‘Ruta dels Fenicis’, amb seu a l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia Ibèrica de la Universitat de Jaén, que s’estructura en tres blocs temàtics: ‘Camins fenicis-púnics a Espanya’ (Ruta dels Fenicis), ‘Camí d’Anníbal’ a Espanya i ‘Rutes dels Ibers’.

Entitats que formen part:
Universitat de Jaén
Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia Ibèrica

Diputació de Jaén

Diputació Provincial de Pontevedra
Àrea de Turisme

Fundació Turisme Palma de Mallorca 365
Direcció General de Cultura (Ajuntament de Palma de Mallorca)

Ajuntament de Linares
Àrea de Foment i Turisme

Ajuntament de Santo Tomé

Ajuntament de Cartagena
Fundació Teatre Romà

Ajuntament de Mazarrón

Ajuntament de Guardamar de Segura (Alacant)
MAG – Museu Arqueològic de Guardamar

Ajuntament d’Eivissa
Regidoria de Turisme

Ajuntament de Baena
Museu Històric de Baena

Museu d’Arqueologia de Catalunya (Empúries)

Associació Amics de na Galera

Asociación Amigos de los Iberos

Ciutat Autònoma de Melilla
Fundació Melilla Monumental

Ajuntament de Mengíbar
Àrea de Cultura

Ajuntament de Galera

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *