Romeu Paratge Natural

Diumenge 29 a les 9:30h estem convocats pel Centre d’Estudis a celebrar el dia de l’arbre en la Muntanya de Romeu. Vos esperem a les 9.30 per passar un matí ben bonic a la muntanya plantant carrasques, arborsers i fins i tot “espí blanc”.

Aquest dia serveix per celebrar i recordar la importància que tenen els boscos en les nostres vides. I no només com garants de la biodiversitat, que ja de per sí és un motiu de pes per a que els donem la major importància, si no també per la relació que tenim amb els mateixos.

En una ciutat pel clima sabem que els boscos són els nostres reguladors climàtics més importants. Cada hectàrea de bosc acumula 20 tones a l’any de CO2 (segons l’inventari d’emissions del ministeri de medi ambient), i hem de tenir en compte que la indústria del sector del ciment que més emet en la nostra ciutat arriba a emetre 600.000 tones anuals. És fàcil calcular la quantitat de superfície boscosa que necessitem per compensar-les, només per a una gran industria emissora, 30.000 Ha, més de 2 voltes el nostre terme municipal.

És per això que la protecció dels nostres boscos deu ser una prioritat, i hem de començar per aquelles que més ho necessiten.

La Muntanya de Romeu, és la més propera a la ciutat, és un bosc amb una riquesa cinegètica i micològica únics tan prop d’una ciutat. La Cova del Sardiner alberga espècies animals protegides. A més, a més forma part del nostre patrimoni històric i etnològic, amb un sistema d’aljubs que servien per assistir pastors i cacera en el passat, i on el nostre heroi Josep Romeu va articular la nova resistència de la ciutat en la Guerra de la Independència.

Juntament amb la seua riquesa, Aquest bosc, és també el de major fragilitat. Ofegat per una pedrera, i en convivència amb l’ús residencial, es fa necessari superar l’avesper urbanístic en que es troba actualment, de la ma de la seua protecció per facilitar la seua gestió i disminuir els riscos que l’amenacen.

Posar en valor la nostra ciutat significa potenciar les nostres majors fortaleses i Romeu verda i per al poble, és una d’elles.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *