MOCIÓ 26 D’ABRIL – DIA DE LA VISIBILITAT LÈSBICA

 

No és fruit de la casualitat que en les sigles que designen col·lectivament a Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LGTB), la L ocupe el primer lloc. Va ser una estratègia del moviment en defensa dels drets i llibertats d’este col·lectiu, una aposta pel lideratge de les dones lesbianes i per la visibilitat de la seua realitat.

Promogut per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) a l’any 2008, es va donar un pas ferm i històric cap a la plena igualtat de les dones lesbianes, celebrant l’Any de la Visibilitat Lèsbica i instaurant el 26 d’Abril com a Dia de la Visibilitat Lèsbica, amb la intenció de trencar amb el desconeixement i els estereotips existents en la societat sobre la realitat de les dones lesbianes.

Cada any, des de llavors, el moviment LGTB fa una crida a les dones no heterosexuals que exerceixen un paper rellevant en l’àmbit públic perquè es visibilitzen i siguen referents socials positius, contribuint així a l’eliminació de prejudicis i donant un pas més cap a la consecució de la igualtat real i efectiva.

Encara que molts han sigut els èxits aconseguits en este camí, encara queda molt per reivindicar. I és que, de la mateixa manera que el patriarcat suposa una barrera perquè les dones en el seu conjunt aconseguisquen una igualtat de facto pel que fa als homes, les dones lesbianes s’enfronten a més discriminacions i obstacles perquè la seua orientació sexual suposa una discriminació afegida.

Una doble discriminació que pot fins i tot multiplicar-se si afegim qüestions identitàries minoritzades emmarcades en la cultura, ètnia, edat, diversitat funcional o identitat de gènere, en el cas de tractar-se de dones lesbianes transsexuals.

Mentre en la nostra societat persisteix la presumpció d’heterosexualitat, que invisibilitza a les dones no heterosexuals, les dones lesbianes han de fer front a múltiples discriminacions. Estan sent excloses de l’accés als tractaments de reproducció assistida en la sanitat pública, senten l’absència de la seua realitat en les aules i fins i tot pateixen assetjament escolar per la seua condició, experimenten en les consultes ginecològiques el desconeixement de la diversitat sexual i de gènere per part dels professionals sanitaris, pateixen les retallades socials i la disminució de les inversions en polítiques d’igualtat…

És necessari un compromís ferm de les institucions públiques amb la igualtat, i polítiques per a acabar amb qualsevol tipus de discriminació i desigualtat, en este cas la lesbofòbia social i institucional, per a fer possible una societat de persones diverses, però iguals en drets.

 

Per tot açò s’eleven al Ple els següents ACORDS:

  • Este Ajuntament es compromet a impulsar i recolzar campanyes de sensibilització que potencien la visibilitat de dones lesbianes com a referents públics positius i que lluiten contra la invisibilitat i els prejudicis que pateix este col·lectiu.
  • Garantirà la inclusió de les dones lesbianes en les polítiques d’igualtat, tenint en compte la seua realitat, i adoptant mesures encaminades a l’eliminació de la lesbofòbia social i institucional.

 

  • Inclourà als protocols de la policia local mesures per a combatre la violència cap a les dones lesbianes.

 

  • Instarà a les institucions sanitàries competents a l’elaboració de protocols sanitaris, especialment ginecològics, per a la correcta atenció de la salut sexual de dones que tenen sexe amb dones (DSD), i a la formació específica i adequada del personal sanitari, tant en salut sexual com en diversitat sexual, de gènere i familiar. Així com al foment i protecció de la salut sexual de DSD.
  • Instarà a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a la formació i sensibilització del personal dels centres geriàtrics en diversitat sexual i de gènere.

 

  • Instarà a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport a la formació del personal docent en diversitat sexual, de gènere i familiar. Així com protocols d’actuació que permeten detectar casos d’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere.

 

  • Instarà al Govern central que pose fi a la discriminació en l’accés als tractaments de reproducció assistida en la sanitat pública per a les parelles de dones o dones soles.

 

  • D’este acord es donarà trasllat al conjunt de les associacions LGTB del municipi i es difondrà a través dels mecanismes habituals del gabinet de comunicació del consistori.
Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *