DEMANEM LA COMPENSACIÓ IBI ACTIVITATS AGRÍCOLES

QUICO FERNÁNDEZ: ” Davant de l’incompliment per part del PP de la promesa de rebaixar l’IBI que paguen els nostres llauradors, COMPROMÍS torna a plantejar la necessitat de rebaixar la pressió fiscal contra la nostra agricultura. La nostra proposta suposa rebaixar l’IBI rústic al coeficient dels immobles urbans. Això és el mínim que podem exigir, a banda de les ajudes i subvencions per compensar els efectes de la sequera. Els camp valencià està molt castigat i el PP encara el castiga més.”

Malgrat les últimes pluges, algunes de les quals també han portat pedra, la sequera que està afectant el camp valencià, unida a la crisi provocada per Rússia i el seu veto als productes agrícoles europeus, fa que les expectatives agrícoles per a la campanya d’aquest hivern no siguen baix cap concepte esperançadores.

La situació del Camp Valencià és cada dia més agònica. En 2013 un total de 8.065 hectàrees de cultiu van ser abandonades, xifra més alta de l’estat espanyol. Així mateix el nivell d’abandó de les nostres terres és situa en el més l’alt dels últims 11 anys ascendint a un total de 167.658 hectàrees, el que suposa un 22,7% de tota la superfície cultivada.
Mantindre els camps en producció cada dia s’assembla més a una costum lligada a la cultura i al lleure que et deixen altres ocupacions que la professió digna que suposa ser llaurador o llauradora.

Les institucions des del seu àmbit d’actuació han de procurar generar oportunitats i/o participar en el manteniment de les activitats econòmiques. L’IBI de rústica és l’impost municipal que afecta a les parcel·les agrícoles. Fa pocs mesos es tractà una moció per declarar la exempció que afecta a aquest impost a través del Ministeri d’agricultura, però a dia d’avuí encara no sabem res de que s’haja dut a terme. Aquesta situació ens aboca a que cada volta que existeix una influència climàtica en qualsevol indret de l’Estat estem obligats a dependre de Madrid per poder autoritzar les exempcions. Aquesta competència deuria ser municipal, o com a molt autonòmica, per què l’Estat poc te a veure amb la gestió en matèria agrícola, si no com òrgan que alenteix i burocratitza qualsevol acció que deuria estar més descentralitzada.
Així mateix, no existeixen bonificacions per a aquest impost que estiguen relacionades amb les dificultats econòmiques afegides al desenvolupament de la seua activitat, que no oblidem té una influència directa en la nostra alimentació i la nostra salut i contribueix a la conservació de l’entorn natural i el paisatge.

L’Ajuntament de Sagunt, gràcies a una revisió cadastral feta a l’alça, sense mostrar els efectes de la crisi immobiliària sobre els valors del sol, ha augmentat els ingressos per IBI de rústica de 600.000 a quasi un milió d’euros. Eixos ingressos, no han suposat ninguna millora sobre la situació dels llauradors i llauradores del nostre municipi, i des de Compromís entenem que, si eixe IBI es recauda del camp, el camp, o almenys aquells que s’hi dediquen a mantindre’l, haurien de rebre una compensació que els permeta mantindre la producció i no abandonar-la.

Pels motius abans esmentats, el Grup Municipal Compromís a l’Ajuntament de Sagunt, per tal de debatre i, si escau, aprovar, el següent:

ACORD

PRIMER. L’Ajuntament de Sagunt modificarà l’ordenança de l’IBI i reduirà el tipus de gravamen de l’IBI de rústica, que actualment se situa en un 0,91% fins al mateix coeficient de l’IBI d’urbana, que ara se situa en el 0’72.

SEGON.- En cas de no fer-ho. L’Ajuntament de Sagunt, a través del Consell Agrari, estblirà una línia d’ajudes, subvencions etc, per a les superfícies agràries en producció que compense l’efecte de l’Impost de Béns Immobles que afecta les superfícies cultivades.

Posted from WordPress for Android

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *