Poliglotes de la incultura per Teresa García

El 21 de gener, a les vuit de la vesprada, Catalunya Ràdio va quedar silenciada en els aparells de totes les llars valencianes, i amb ella, es silencià l’últim mitjà de comunicació en valencià, fóra de l’àmbit local. Al poble valencià que vol viure en la seua llengua apostant per la convivència i pel plurilingüisme, se li va amputar la possibilitat d’informar-se en valencià de forma definitiva.

Després de clausurar els repetidors de TV3 al País Valencià, de tancar RTVV, quedava només, amenaçar Acció Cultural amb una multa astronòmica com a coacció covard per callar CAT Radio.

Molt es debat sobre la intolerància dels nacionalismes, sobre l’aïllament i la manca de respecte cap a altres formes de veure el món i cap a la integració dels pobles. Doncs bé, amb aquest exemple en tenim una mostra. El nacionalismes espanyol, s’ha entestat en aïllar lingüísticament dos territoris de l’Estat que comparteixen la mateixa llengua. El nacionalisme espanyol, esborra qualsevol altra forma de veure el món i d’entrendre l’Estat que no siga la seua visió centralista i uniforme, sense entendre la pluralitat, la riquesa cultural i l’exemple de convivència que es donaria si es respectara el plurilingüisme del propi Estat Espanyol.

La llei Wert, els decrets del plurilingüisme de la Conselleria d’educació, pretenen fer als nostres xiquets i xiquetes competents lingüísticament en espanyol, anglès, però marginen el valencià i redueixen el nombre de línies en les nostres escoles. Plurilingüisme si, però mai en les llengües autòctones, per què les llengües, són el major patrimoni de les civilitzacions i els primers vertebradors de la nostra identitat, i això a aquells que no entenen la realitat des de diferents punts de vista els molesta.

Que hi hagen 300 emisores pirates al País Valencià, no és un problema, però que una d’elles siga Catalunya Radio sí. Que l’oferta televisiva siga multilingüe, en espanyol, anglés, xinés, àrab o vietnamita, és un avanç i una mostra de riquessa cultural, però que siga accessible l’euskera, el gallec o el català dintre de l’oferta dels mitjans de comunicació de l’Estat, és de “pueblerinos”.

El govern del PP, a la Generalitat i a l’Estat adoctrina amb un concepte d’Espanya inculta, segregada, uniforme i sense capacitat crítica. La diversitat lingüística de l’Estat els molesta, per què aquells que som plurilíngües, tenim una visió més ampla de les coses. I pretenen retallar també eixa llibertat de pensar i de viure: en valencià, euskera o gallec.

El País, setmanes enrere publicava un article sobre l’avanç dels mitjans de comunicació en espanyol als Estats Units on deia que “Estados Unidos no se entiende si se ignora el español”. Em pregunte quina seria la reacció d’aquesta gent del PP que tanca radios i televisions en valencià, si als EUA, la “Terra dels Lliures”, començaren a tancar mitjans de comunicació en espanyol “por justo derecho de conquista”. Segur que tractarien d’incultes als americans. Doncs que s’apliquen la lliçò a sa casa.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *